Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5177RSS FEED
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕΜ. Αμπάς: «Πρέπει να τελειώσει η κατοχή»
30/11/2012
Στην αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος παρατηρητή προχώρησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα κράτη του ΟΗΕ αναγνώρισαν ουσιαστικά κράτος της Παλαιστίνης, την 29η Νοεμβρίου, μία ημερομηνία που είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών.

Ολόκληρες οικογενείς μεγάλωσαν με το όνειρο της ελευθερίας και της ειρήνης, τόνισε. Σήμερα η Παλαιστίνη έρχεται ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, «σε μια καθοριστική στιγμή για να προστατεύσει την πιθανότητα και τα θεμέλια της ειρήνης που χρειάζεται η περιοχή».

Η ψήφος υπέρ του αιτήματος είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η λύση των δύο κρατών, τόνισε ο Αμπάς, καλώντας τον ΟΗΕ να δώσει το πιστοποιητικό γέννησης της Παλαιστίνης.

«Δεν υπήρχε ανάγκη από χιλιάδες επιδρομές για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, τόνισε για να προσθέσει ότι «για αυτό είμαστε εδώ σήμερα» πρόσθεσε ο Αμπάς.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία ότι «η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλάξει τίποτε επί του πεδίου. Δεν θα προωθήσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα θα την απομακρύνει».

Το παλαιστινιακό αίτημα προβλέπει την αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ, ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό. Οι Παλαιστίνιοι είχαν έως σήμερα καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Η αναβάθμιση αυτή ενισχύει τις πιθανότητες ένταξης σε οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Έτσι, τη στήριξή τους στο παλαιστινιακό αίτημα έδωσαν 138 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

Η Γερμανία τελικά αποφάσισε να απέχει όπως και άλλες 40 χώρες ανάμεσά τους η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Λιθουανία.

«Όχι» ψήφισαν 9 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Παλαιστινιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Όχθη πριν από την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Νέα Υόρκη. Συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα σε Ραμάλα, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ναμπλούς, Τζενίν, τ Τα σχολεία έκλεισαν και στους δημοσίους υπαλλήλους επετράπη να σχολάσουν νωρίς για να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.