Παρασκευή
19 Ιουλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3225RSS FEED
Λένε μικρές αλήθειες που κρύβουν μεγάλα ψέματα
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Βουλιάζει μέσα στη λάσπη που επιχειρεί να ρίξει στο πολιτικό σκηνικό, προσπαθώντας να διατηρήσει την εξουσία όσο περισσότερο μπορεί.

          Όμως, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης, ζουν σε μια εικονιστική και επινοημένη πραγματικότητα, παράλληλη με τον πραγματικό κόσμο.

       Δουλειά τους είναι η προπαγάνδα που συντηρεί ζωντανή αυτήν την πραγματικότητα στους ανυποψίαστους ή πρόθυμους πολίτες.

       Ο τρόπος είναι απλός και συνάμα θρασύς. Λένε μικρές αλήθειες που κρύβουν μεγάλα ψέματα.

       Η τέχνη τους είναι να βαφτίζουν το μερικό σε γενικό και να κάνουν το μέρος όλον.

       Αλλά η ελλιπής ενημέρωση, η ανοικτή προπαγάνδα και η ευρεία συνωμοσιολογία, είναι στοιχεία του δημοκρατικού ελλείματος της κοινωνίας μας.

       Αν όμως αφήσουμε να επικρατήσουν τα προκατασκευασμένα ψεύδη αντί της αλήθειας, τότε θα χαθεί κάθε ελπίδα.

       Όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, η κυβέρνηση προχωράει βήμα-βήμα προς τις εκλογές.

       Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο, με το λαϊκισμό να χτυπάει κόκκινο και τους πολίτες να γίνονται ευάλωτοι στις παροχές, το βάρος πέφτει στις ανάγκες των ψηφοφόρων και όχι στις προτεραιότητες της οικονομίας.

       Αυτό δείχνουν, η νομοθέτηση ορισμένων μέτρων όπως, η οριστική πλέον απόφαση για τη μη μείωση των συντάξεων, η καταβολή κοινωνικού μερίσματος, η καταβολή των αναδρομικών, η καταβολή επιδόματος ενοικίου και στεγαστικού δανείου στους ανέργους, οι χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, καθώς και η μικρή έστω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

       Όλες αυτές οι κινήσεις, που απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, έχουν οικονομικό κόστος το οποίο είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί από την υπερφορολόγηση των μεσαίων και πιο εύπορων κοινωνικών στρωμάτων.

       Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν στοχεύσει στην εκλογική τους πελατεία και προχωρούν σε αναδιανομή όχι πλούτου, αλλά βαρών που οι ίδιοι έχουν επιβάλει, ελπίζοντας ότι έτσι θα κλείσει η δημοσκοπική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.

       Επίσης, με τις παροχές αυτές ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει το πολιτικό του στίγμα, προκειμένου να πιστωθεί προσωπικά τις επιλογές αυτές.

       Ελπίζει και προσδοκά, ως παράπλευρη συνέπεια των μέτρων, να οδηγηθούν ορισμένοι στο να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, γεγονός το οποίο θα του αποφέρει πολιτικά κέρδη τα οποία θα κρίνουν το πολιτικό του μέλλον.

       Οι οικονομικοί αναλυτές όμως  σημειώνουν ότι, όχι μόνο είναι λάθος η συνταγή αυτή της οικονομικής πολιτικής, αλλά και υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το τεράστιο παραγωγικό κενό της χώρας με επενδύσεις στη βιομηχανία, από την οποία μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία.

       Δυστυχώς όμως οι κυβερνώντες μας θυμίζουν συνεχώς  ότι ζουν σε χρόνο παράλληλο προς εκείνον που  καταδυναστεύει τους πολίτες.

       Δεν χωράει αμφιβολία ότι την πραγματική αλήθεια την αντιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας.

       Ωστόσο, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, πολύτιμη για την εκλογική αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύουν τη συριζαϊκή εκδοχή της πραγματικότητας.

       Θα παραμείνουν όμως πιστοί ως το τέλος; Πιθανότατα όχι.

       Και τούτο διότι οι πελατειακά εξαρτώμενοι, λίγο πριν από τις εκλογές θα αντιληφθούν ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Εν όψει μάλιστα της επικείμενης ήττας, θα απελευθερωθούν περισσότερο για να τιμωρήσουν τον επίδοξο «ψεύτη σωτήρα τους».

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.