Σαββατοκύριακo
23-24  Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3079RSS FEED
Σκηνικό παρωδίας η διαμάχη του «Απόλλωνα» με τον Γιάννη Ρενιέρη
09/08/2018

Γράφει ο Ντίνος Ιγνατίου

 

Ολοκληρώθηκαν οι Ένορκες Καταθέσεις των μαρτύρων, για την διαμάχη του »Απόλλωνα» με τον Γιάννη Ρενιέρη. Μια άδικη διαμάχη, που εκδηλώθηκε από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων των Ελλήνων Μουσικών. Έναν οργανισμό, που αποστολή του έχει τη Διαχείριση και την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Ελλήνων Μουσικών. Όλα ξεκίνησαν όταν ο γνωστός και διεθνώς αναγνωρισμένος, μουσικός, ο Γιάννης Ρενιέρης, ο εκλεκτός του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Ζάκ Ιακωβίδη, του Λυκούργου Μαρκέα, Γιώργου Καρδάμη, Γιώργου Κατσαρού και πολλών ακόμα σπουδαίων μας δημιουργών, ζήτησε να ενημερωθεί για τα συγγενικά του δικαιώματα, από την επαγγελματική του δράση έξι δεκαετιών.

 

Η απάντηση που έλαβε πέρα από αστεία, όπως λέει, είχε και μια τάση ειρωνείας και αναίρεσης. Κάτι που με το δίκιο του, τον εξόργισε. Όταν παλιοί σου φίλοι, μουσικοί, συνάδελφοί σου, που έχεις παίξει μαζί τους σε ορχήστρες, για τους όποιους δικούς τους λόγους, εκδηλώνουν αναίρεση στην αξία και στην προσωπικότητά σου… Εκδηλώνουν αμφιβολίες για την πορεία και την ιστορία σου…ε.. ναι γίνεσαι Τούρκος…Όχι όμως εάν σε λένε Ρενιέρη. Ο Γιάννης δεν έγινε. Απλά από το διαδικτυακό του προφίλ, εξέφρασε κάποιες πικρίες. Κάποιες εύγλωττες απορίες. Με ευπρέπεια όπως πάντα. Αυτές ήταν που ανησύχησαν την ηρεμία των μελών του ΔΣ. Αυτών που λέγαμε…Των παλαιών του καλών συναδέλφων. Που προσποιούντο αρχικά πως δεν τον γνώριζαν. Ή πως απλά, γνώριζαν την… μετριότητά του. Το… «τίποτά» του. Και την …επαγγελματική του αδράνεια… Μα όταν είσαι αναγνωρισμένος και κει ψηλά φθασμένος και αντιμετωπίζεις αυτή τη μικρότητα, την μιζέρια, φουντώνεις… Βγαίνεις εκτός εαυτού. Μα και πάλι ο κ. Ρενιέρης ο βετεράνος μας μουσικός, δεν βγήκε εκτός εαυτού. Απλά, με δεύτερο σημείωμά του, τίμια και λεβέντικα ερώτησε, γιατί αυτή η αδικία στο πρόσωπό του. Μιας και ποτέ του, δεν είχε πάρει, από αυτόν τον οργανισμό, ούτε μια δραχμή...  Ούτε ένα ευρώ για τα χιλιάδες τραγούδια, που έχει παίξει σαν μουσικός στην δισκογραφία… Με όλους τους κορυφαίους. Όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο που έχει παίξει σε όλα τα μουσικά του έργα.. Καθώς και στην παγκόσμια επιτυχία του «Ποιος πληρώνει τον Βαρκάρη» [who pays the ferryman ]

 

Για να έρθει λοιπόν, να δέσει η «μαγιά», με όλα αυτά που ρωτούσε στα σημειώματά του, ο Ρενιέρης, του τράβηξαν του ανθρώπου, μια αγωγή καραμπινάτη… Μια αγωγή που απευθύνονταν σε ένα μέλος τους (!!!!). Σε έναν συνάδελφό τους! Προφανώς για να φοβηθούν οι επόμενοι…τυχόν Ρενιέρηδες. Το τι του ζητάνε; Ε μην αποκαλύψουμε την παρωδία. Τα όσα τους λείπουν ζητάνε… Αυτό ακόμα που στενοχωρεί τον διακεκριμένο μουσικό, είναι πως ο καθόλα άξιος δημιουργός, ο κ. Νίκος Τσολάκης, θέλοντας να υπερασπιστεί τις άδικες θέσεις του «Απόλλωνα», δείχνει να ξεχνάει την παράλληλη πολυετή πορεία του, με τον Γιάννη Ρενιέρη. Και το σκηνικό που όπως λέει ο ίδιος ο μουσικός, έχει στηθεί σε βάρος του.

 

Τι ζητάνε λοιπόν, από τον παλαίμαχο μουσικό για την συκοφαντική δυσφήμιση που ισχυρίζονται. Ο οργανισμός, απ’ ότι μας ενημέρωσε ο κ. Ρενιέρης, ζητάει, 20.000 ευρώ. Και από 5.000 ευρώ, έκαστο μέλος του ΔΣ. Το οποίο το απαρτίζουν… Πρόεδρος: Γρηγόρης Λαμπριανίδης  μουσικός,   Αντιπρόεδρος Κώστας Γανωσέλης  μουσικός, Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Σαρόγλου, μουσικός, Ταμίας  Γιώργος Τσουπάκης, μουσικός,  Μέλη ΔΣ Νίκος Δούκας, Κωνσταντίνος Γεωργούντζος, Μιχάλης Ορφανίδης, μουσικοί. Ζητάνε ακόμα, στο δικόγραφό τους, να υποχρεωθεί ο κ. Ρενιέρης να παραλείπει και να απέχει στο μέλλον, από οποιαδήποτε νέα δημοσίευση που αφορά τον »Απόλλωνα» Με απειλή χρηματικής ποινής για κάθε παράβαση, το ποσό των 5.000 ευρώ…

 

Του αφαιρείται δηλαδή, το δικαίωμα, σαν ελεύθερος πολίτης να μπορεί να εκφράζεται.. Είναι σίγουρα πρωτόγνωρες ενέργειες αυτές, που σε μας δεν πέφτει λόγος. Γι’ αυτό και δεν τις σχολιάζουμε. Απλός δημοσιογράφος είμαι εγώ. Που δεν μπορώ να πάρω θέση. Όμως ανθρώπινα, αυτό που μπορώ να πω είναι, πως εν ονόματι του πολιτισμού που προασπίζεται ο οργανισμός, αυτό το θέμα θα πρέπει να λήξει, πριν να φθάσει στην έδρα… Δεν τιμούν κανέναν τέτοιες ενέργειες… Σαν άνθρωπος απλά, κάνω έκκληση. Τίποτα άλλο.