Σαββατοκύριακo
20-21  Ιούλιος 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3226RSS FEED
Τεταμένο το κλίμαΔεκαπενταύγουστος με κόντρα για τις πυρκαγιές
11/08/2018

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η άτυπη προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, με τις φονικές καταστροφές να είναι πάντα στο επίκεντρο.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, διασταυρώνουν μεταξύ τους τα ξίφη τους, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, που εκφράζουν καθημερινά την αγανάκτησή τους για την τραγωδία στο Μάτι.

Την ίδια ώρα, και μετά από αρκετές ημέρες, τα ονόματα των θυμάτων της πυρκαγιάς είναι πλέον γνωστά.

Έτσι, ο μαύρος κατάλογος είναι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και διαθέσιμος κατόπιν σχετικής αίτησης.

Στο μεταξύ, με την εξέταση του νέου αρχηγού της πυροσβεστικής, Βασίλειου Ματθαιόπουλου, συνεχίστηκε η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη. Την ίδια ώρα, ανέβηκε κι άλλο ο αριθμός των θυμάτων, στους 92, καθώς υπέκυψε και 85χρονος στο 251 Γ. Ν. Αεροπορίας.

Παράλληλα, και εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με τη συνάδελφό του εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας που περιλαμβάνει εξέταση των βασικών μαρτύρων, οι οποίοι προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, περιφέρεια, πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Τροχαία, λιμενικό).

Ομαλά εξελίσσεται σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών η διαδικασία αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Αττική.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, μέχρι και την Τρίτη είχαν κατατεθεί συνολικά 3.130 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.157 στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.136 στον δήμο Μαραθώνα, οι 524 στον δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 313 στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.