Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5181RSS FEED
Από την «αριστερά του τίποτα» στο… τίποτα της αριστεράς
Γράφει ο
Θανάσης Κουκοβίστας

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ του κράτους είναι άδεια, κατά τις πιο αποκαλυπτικές δηλώσεις υπουργών. Μόλις προχθές, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ομολόγησε ότι γι’ αυτό τον μήνα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Κάποιος πρέπει να πει στον υπουργό ότι θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις και στους υπόλοιπους μήνες, για τους οποίους κράτησε αιδήμονα σιωπή. Σιωπή, όμως, κράτησε και στο αν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις του Απριλίου.

Σε τόσο μεγάλη έλλειψη ρευστότητας η χώρα είχε βρεθεί στο τέλος του 2011 και χρειάστηκε η υπογραφή του μεσοπρόθεσμου από την κυβέρνηση Παπαδήμου, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, για να ακολουθήσουν αυτοκινητοπομπές και ειδικές πτήσεις μεταφοράς δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η τότε κυβέρνηση τόλμησε κι έκανε μια συμφωνία κι έδωσε μία διέξοδο. Σήμερα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 2,5 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όχι μόνον  δεν έχει προχωρήσει σε μια συμφωνία, αλλά με τη «δημιουργική ασάφεια» και τις αντικρουόμενες δηλώσεις έχει διασπείρει την αμφιβολία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κανένας δεν είναι σίγουρος το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης είναι οι έξω να μη μας παίρνουν στα σοβαρά και να απαιτούν όλο και περισσότερες υποχωρήσεις, ενώ στο εσωτερικό η μισοδιαλυμένη αγορά αποσαθρώθηκε τελείως. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να περάσουν το πιο μαύρο Πάσχα. Ήδη, η ΕΣΕΕ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι 150.000 άνεργοι θα προστεθούν από τον χώρο του εμπορίου, αν δεν αλλάξει κάτι. Ενώ, μετά από μια μικρή πτωτική πορεία, η ανεργία άρχισε και πάλι να αποκτά θετικό πρόσημο.  Τα μόνα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι η καθιέρωση των 100 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ας έχει υπόψη του το «πόπολο» που ενθουσιάστηκε με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια της νέας συγκυβέρνησης, εάν η οικονομία σκάσει στα βράχια, και εκατό χιλιάδες να κάνουν τις δόσεις, πάλι δεν θα μπορούν να τις πληρώσουν και, αντί για επαναφορά της 13ης σύνταξης και του βασικού μισθού στα 750 ευρώ, δεν θα καταβάλλονται ούτε μισθοί ούτε συντάξεις.

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ…

Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Η πιο ωμή ομολογία έγινε από την Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, όταν ανακοινώνοντας στον Κάρολο Παπούλια την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε ότι αναλαμβάνει σε μια περίοδο που έχει εκχωρηθεί μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Επομένως, οι κραυγές περί διαπραγμάτευσης εθνικά υπερήφανης είναι παραμυθάκια, για να αποκοιμιέται ο νηπιώδης λαός.

Είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών, πλην ΚΚΕ, που ενώ ομόφωνα μας έκλεισαν στη «στρούγκα» του Μάαστριχτ, δεν εξήγησαν ότι αυτό οδηγεί στην παραχώρηση μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας.

Απότοκο του Μάαστριχτ είναι η Έκθεση Σέρκα, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, περιλαμβάνεται αυτούσια στο μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Παπαδήμου, την ψήφισε, το 2008, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και την χαρακτήρισε αναγκαίο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή η περίφημη Έκθεση προβλέπει ότι ο εργοδότης έχει δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο 13 ώρες την ημέρα, χωρίς να του καταβάλει υπερωρίες. Στο μεσοπρόθεσμο διάλεξαν άλλη φρασεολογία. Είπαν ότι ο εργαζόμενος θα έχει υποχρεωτικά 11 ώρες ελεύθερες. Όμως 13 και 11 ίσον 24, με άλλα λόγια αυτό το αποικιακό εργασιακό 24ωρο το ψήφισαν και τούτοι και εκείνοι.

Αν γνώριζε ο ελληνικός λαός το τι ακριβώς σημαίνει ΕΕ και ζώνη του ευρώ, δεν θα «τσίμπαγε» σαν χάνος το δόλωμα περί εθνικής διαπραγμάτευσης και σκισίματος των μνημονίων, περί απότομης ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Η λιτότητα της Ευρώπης αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της Κομισιόν για δημοσιονομική σταθερότητα και δεν αποτελεί αξίωση μόνον της Γερμανίας. Το ότι η πλέον ωφελημένη χώρα από τη λιτότητα είναι Γερμανία, είναι ένα παράπλευρο αποτέλεσμα, αλλά το αποφάσισαν όλες οι χώρες. Επίκεντρο της λιτότητας είναι η ντιρεκτίβα να έχουν οι χώρες στους προϋπολογισμούς τους έλλειμμα μικρότερο του 3%. Έδωσαν ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής και αυτό ήταν όλο.

Η αλήθεια είναι ότι μόνον η ισχυρή οικονομία της Γερμανίας μπόρεσε άμεσα να προσαρμοστεί με μικρές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του λαού. Στις χώρες, όμως, με προβληματικές οικονομίες η λιτότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Στο έπακρο σκληρή είναι η λιτότητα για την Ελλάδα, καθώς το δυσβάστακτο εξωτερικό χρέος την υποχρεώνει σε περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου.

Αυτή την αναντίρρητη αλήθεια την ψήφισαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εξελέγη με σύνθημα: «ναι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στη ζώνη του ευρώ».

Πρόκειται για μια λιτότητα κοινής αποδοχής. Η ενσυνείδητη κοροϊδία του ελληνικού λαού περί σκισίματος των μνημονίων, την επομένη της εκλογής, με ένα νόμο έγινε για υφαρπαγή της εξουσίας, προκειμένου να βολευτούν οι ημέτεροι και να δημιουργηθούν οι «δικοί τους» επιχειρηματίες. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διόρισε τους άμεσους συνεργάτες του γραφείου του και την σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Ενώ, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατήγγειλε ότι η δημοπράτηση του δρόμου Πάτρα- Πύργος ακυρώθηκε και κατακερματίστηκε σε οκτώ νέους διαγωνισμούς, προκειμένου να βολευτούν οκτώ μέλη του ΤΕΕ και νέες τεχνικές εταιρείες (χαμηλότερου βεληνεκούς).

ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΡΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μια ενιαία γραμμή. Κάποιοι από τους υπουργούς θέλουν να προχωρήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό (το τι σημαίνει αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο) και άλλοι ζητούν να προχωρήσουμε σε ρήξη με τους δανειστές, ενεργώντας μονομερώς. Με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είπε στον Der Spiegel πως αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, «θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ».

Από κοντά ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης που δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει τη χώρα». Πάγια πολιτική ατιμία να χρεώνουμε σε τρίτους τις δικές μας αρνητικές επιλογές.  Η Ευρώπη δεν πρόκειται να δώσει χρήματα χωρίς νέο μνημόνιο. Ακόμη και οι φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα ηγέτες το έχουν ξεκαθαρίσει. Δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουν οικονομικά τις εξωπραγματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τόσοι καθηγητές υπουργοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το ανέφικτο των εξαγγελιών. Γνωρίζουν καλύτερα ότι με την πολιτική που ακολουθείται η χώρα οδηγείται στα βράχια. Γνωρίζουν ακόμα πιο καλά από την καθένα ότι η ρήξη με τους δανειστές, χωρίς συντεταγμένο σχέδιο, οδηγεί άτακτη χρεοκοπία και στο απόλυτο χάος. Η ευθύνη τους είναι τεράστια. Είτε από ιδεοληψία είτε από επιλογή το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η αποσάθρωση της ελληνικής οικονομίας και η πλήρης εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Είναι η πλέον ανεπιθύμητη εξέλιξη, μετά από 7 χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει είναι η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τον Έλληνα υπουργό συνόδευσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο επί χρόνια εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ήταν από τους βασικούς κατηγορούμενους του σκανδάλου Κοσκωτά, αλλά πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, εξελέγη ευρωβουλευτής. Οι καταδιώκοντες τη διαφθορά ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να άρουν την ασυλία του και να τον στείλουν στην Ελλάδα να δικαστεί για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο. Τελειώνοντας τη θητεία του σαν ευρωβουλευτής, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης διορίστηκε στο ΔΝΤ.

Μάλιστα, μέχρι να επιλεγεί ο άλλος εκλεκτός του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου, Λουκάς Παπαδήμος, είχε προταθεί για πρωθυπουργός ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Περίεργο μπλέξιμο προσώπων και καταστάσεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΑΛΟΥΜ

Αυτό που είναι ακατανόητο, τελείως, είναι η εμμονή της κυβέρνησης να δοθεί σε ένα καθαρό οικονομικό πρόβλημα πολιτική λύση, έξω, όμως, από την καθιερωμένη πολιτική της ΕΕ. Έφθασαν στο σημείο να απαιτούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη με τη Γερμανία το 1953.

Το 1953 δεν χαρίστηκαν στη Γερμανία χρέη από δανεισμό, αλλά πολεμικών αποζημιώσεων, που οι νικητές με πολιτική απόφαση είχαν αποφασίσει να επιβάλουν. Το ελληνικό χρέος προέρχεται από δανεισμό τον οποίο έχουμε συνομολογήσει και, μετά την ψήφιση των μνημονιών, έχει αναγνωριστεί από την Βουλή. Η διαφορά είναι ουσιαστική.

Άλλωστε, τότε η Ευρώπη άρχισε να αρθρώνει τις πρώτες φράσεις αναξαρτητοποίησης απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς, μετά τη συνδιάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, το 1944, ήταν φανερό πως ο κόσμος βάδιζε προς την κυριαρχία των ΗΠΑ. Ούτε πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην ελληνική αποστολή μετείχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στο Μπρέτον Γουντς αποφασίστηκε η ίδρυση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΓΚΑΤ, η οποία μετεξελίχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που απελευθέρωσε πλήρως τις αγορές, αγιοποίησε το κέρδος κι έβαλε στην άκρη τον άνθρωπο.

Το 1949 η Ευρώπη προσπάθησε να αποκτήσει κοινό στρατό, αλλά απέτυχε εξ αιτίας της στάσης των Βρετανών. Τότε, και συνεχίζει, η Βρετανία ήταν καταχρεωμένη στις ΗΠΑ. Εσπευσμένα, οι ΗΠΑ προχώρησαν τον επόμενο χρόνο στη δημιουργία του ΝΑΤΟ. Έτσι, οι Ευρωπαίοι προχώρησαν σε μια οικονομική συνεργασία, ξεπερνώντας τα πολεμικά στερεότυπα με την προσέγγιση των Γερμανών. Γνώριζαν πως μία οικονομική συνεργασία, με ορίζοντα και την πολιτική συνεργασία δεν μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς μια Γερμανία να στέκεται στα πόδια της. Χάρη στις προσπάθειες του Ρομπέρτ Σουμάν, αλλά και στις φωτισμένες προσωπικότητες του Ντεγκόλ και Αντενάουερ, το 1957,  υπεγράφη με την Συνθήκη της Ρώμης η ίδρυση της ΕΟΚ.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και στο ΝΑΤΟ. Απότοκο του δυτικού προσανατολισμού της σημερινής κυβέρνησης είναι η πρόταση του Πάνου Καμμένου για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου στις ΗΠΑ, αλλά και τα 500 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση πέντε υπέργηρων πολεμικών αεροπλάνων. Θα καταβάλουμε άμεσα 45 εκατομμύρια δολάρια, σαν προκαταβολή, και τα υπόλοιπα σε τρία χρόνια που θα τα παραλάβουμε, αλλά, τότε, θα έχουν ηλικία 42 ετών. Με άλλα λόγια, λεφτά πεταμένα στο βρόντο. Όμως, δεν υπάρχει καμιά λογική στην πρόταση Λαφαζάνη για συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου και της Κρήτης.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα πάει στη Μόσχα. Κατά σύμπτωση, τις δύο αυτές ημέρες θα συνεδριάσει το Euroworking Group, που θα αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις για πιθανή συμφωνία. Είναι φανερό, πως η ενέργεια αυτή δεν στρέφεται κατά των Αμερικανών, αλλά κατά των Ευρωπαίων. Αυτή η επίδειξη της, τάχα, ανεξαρτητοποίησης  στρέφεται ευθέως κατά της ΕΕ. Δεν χαρακτηρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας άτακτο παιδί του ΝΑΤΟ, αλλά της ΕΕ. Αντίθετα, οι ΗΠΑ δεν ξεχνούν και δεν μπορούν να μυρίσουν μια ανεξάρτητη Ευρώπη, που έβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας προς Ανατολάς και στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν τους είναι χρήσιμη μια τέτοια Ευρώπη. Δεν τον προσκαλέσαν στο βρόντο τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει διάλεξη στο πιο συντηρητικό κέντρο των ΗΠΑ, στο Ντάλας του Τέξας. Ούτε τσάμπα μάζευε υπογραφές υπέρ του σχεδίου Ανάν η «Αυγή», το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η διατάραξη της κοινωνικής γαλήνης είναι ένα φαινόμενο το οποίο οδηγεί στην ανασφάλεια των ανθρώπων και στο φόβο. Όσα στραβά και να χρεώσουμε στην περασμένη κυβέρνηση, δεν μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει ότι είχαν περιοριστεί οι παραβατικές ενέργειες και χωρίς φόβο κυκλοφορούσαν ξανά οι Αθηναίοι στην Ομόνοια. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αντιεξουσιαστές επανήλθαν δριμύτεροι με καταλήψεις, με αποκορύφωμα την εισβολή τους στη Βουλή, αλλά και τις καταλήψεις της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και τους βανδαλισμούς στο Πολυτεχνείο. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε την εισβολή καθ’ όλα νόμιμη διαμαρτυρία. Μάλιστα, τόλμησε να πει ότι εισβολή είχαμε στο Πολυτεχνείο κι όχι στη Βουλή. Από την άλλη, η βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Λέβα είχε «μια πολιτισμένη συζήτηση με τον Κουφοντίνα της 17ης Νοέμβρη». Ενώ, ο υπουργός Δικαιοσύνης έφερε νομοσχέδιο, που καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και απελευθερώνει σωρηδόν και χωρίς προϋποθέσεις εγκληματίες και τρομοκράτες, παρά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το επεισόδιο μεταξύ του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και της Βάσως Λέβα, η οποία συνόδευε τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, στην έδρα της Περιφέρειας. «Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με τον δολοφόνο του πατέρα μου. Αυτός όμως κανέναν πολιτισμό δεν επέδειξε όταν σκότωνε τα θύματα του...», φέρεται να είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι «ως περιφερειάρχης σας καλωσορίζω στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά ως άνθρωπος σταματάω εδώ. Μέσα σε μια δημοκρατία, όλοι κρινόμαστε...». Το πολιτικά αξιοπερίεργο είναι ότι η βουλευτής δυσφόρησε με τη στάση του και αποχώρησε επιδεικτικά, κτυπώντας με δύναμη την πόρτα πίσω της. Και όχι μόνον, αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να αντέδρασαν, σημειώνοντας ότι ως περιφερειάρχης δεν δικαιούται να κάνει κριτική! Το «αριστερό» δημοκρατικό πιστεύω τους δεν ανέχεται κριτική.

Ανέχεται, όμως, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να συμπεριφέρεται σαν να είναι η Βουλή κληρονομημένο τσιφλίκι της! Η επιτροπή διερεύνησης του χρέους δεν είναι κοινοβουλευτική επιτροπή. Σε μια επίσημη κοινοβουλευτική επιτροπή συμμετέχουν, αναλογικά, βουλευτές από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται. Στη παρασυναγωγή της Κωνσταντοπούλου και του Καμμένου συμμετείχαν βουλευτές μόνον του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια εξωκοινοβουλευτικά άτομα. Από πού και έως που συνεδρίασαν στη μεγάλη αίθουσα της Βουλής και υποχρεώθηκε η τηλεόραση της Βουλής να την αναμεταδώσει; Η φασιστική αντίληψη στο μεγαλείο της. Το κακό είναι ότι την παρασυναγωγή χαιρέτησε και νομιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν περιμέναμε να επιβεβαιωθούμε τόσο σύντομα ότι έχουμε Πρόεδρο… υπό περιορισμό!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ»

Μπροστά σε αυτή την εικόνα διάλυσης αντέδρασε ο Γιάννης Πανούσης. Δεν άντεξε ο γνωστός για το ήθος του τέως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και σε άρθρο του στα «Νέα» σημείωσε:

«Πρέπει να συνεννοηθούμε και να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο».

Αριστερά και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές) όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic) τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποιίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

ΥΓ1: Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί «καθαρόαιμοι αριστεροί» (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των «γνησίων»...

ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι «καθαρόαιμοι» την «αριστερή Αστυνομία». Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;».
Για ένα πράγμα ελέγχεται ο υπουργός, γιατί μαζί με τη δημοσίευση του άρθρου δεν υπέβαλε και την παραίτησή του.