Πέμπτη
19 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5205RSS FEED
Να που δεν χορεύει με τα νταούλια μας η Φινλανδία
17/04/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Φινλανδία, ενόψει των εκλογών της 19ης Απριλίου, αλλά και όσα έχουν προηγηθεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας αυτής, αποδεικνύουν πόσο δίκιο είχαν όσοι (προεκλογικά και μετεκλογικά) ισχυρίστηκαν πως είναι παραμύθια της Χαλιμάς οι διαβεβαιώσεις (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) πως τα χρέη μας βρίσκονται στα χέρια κρατών (στις κεντρικές τους τράπεζες) και επομένως είναι ευκολότερο να περικοπούν.

Οι Φιλανδοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν τον Γιούχα Σιπίλα, του κόμματος του Κέντρου, (του οποίου το κεντρικό σύστημα είναι «να μην γίνει η Φινλανδία Ελλάδα) και ο οποίος (μαζί με τους «Φιλανδούς», πρώην «Αληθινούς Φιλανδούς», το ακροδεξιό δηλαδή κόμμα της χώρας) έχει σθεναρά αντιταχθεί σε κάθε πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας.

Η Φινλανδία, που κάποτε ήταν ένας παράδεισος ευημερίας, ζει ήδη με το φάσμα της λιτότητας, ενώ στην πόλη Κότκα, όπου και οι περισσότερες χαρτοβιομηχανίες της χώρας, που πλέον αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ένας στους πέντε κατοίκους είναι άνεργος.

Τα εργοστάσια χαρτοπολτού, θύματα της ψηφιακής εποχής, κλείνουν το ένα μετά το άλλο – και κάθε φορά που μπαίνει ένα λουκέτο, χάνουν, κατά μέσο όρο, τη δουλειά τους 400 άνθρωποι.

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, η Νόκια, εταιρία-σύμβολο για τη Φινλανδία, συρρικνώνεται συνεχώς και προχωρεί σε απολύσεις, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται, ενώ μεγάλο πλήγμα για τις φιλανδικές εξαγωγές υπήρξαν οι κυρώσεις και η οικονομική κρίση στη Ρωσία.

Ο Σουηδός κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος συνέταξε μια έκθεση κατά παραγγελία της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία της Φινλανδίας, υπολόγισε ότι η ανταγωνιστικότητά της σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές έχει μειωθεί κατά περίπου 20% εν σχέσει με την ευρωζώνη από το 2007 ως σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φθάσει ακόμη και το 160% του ΑΕΠ το 2040, από 59% σήμερα, εάν δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις ή περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Στις 21 Μαρτίου, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του τριπλού Α της Φινλανδίας, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρούνται στη σκανδιναβική αυτή χώρα.

Μάλιστα η Standard & Poor 's έχει από τον περασμένο Οκτώβριο (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές λέγοντας τα γνωστά) αφαιρέσει το ένα από τα τρία Α της Φινλανδίας.

Ο Σιπίλα, ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, μέλος λουθηρανικού κινήματος, θεωρείται επικρατέστερος στις προσεχείς εκλογές και έχει δηλώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους λαϊκιστές «Φιλανδούς», που δεν θέλουν να ακούνε για Ελλάδα, είναι ευρωσκεπτικιστές και στηρίζονται στην πολιτική κατά των μεταναστών.

Θυμίζω επίσης, ότι στις 6 Φεβρουαρίου, οι «Φιλανδοί» υπέβαλαν νέα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, με αφορμή τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα.

Κατά τη συζήτηση, ο Στουμπ (που στηρίζεται σε οριακή πλειοψηφία 101 εδρών, έναντι 98 της αντιπολίτευσης) υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων στήριξης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εργάσθηκε στη διάρκεια της κρίσης για να σώσει το ευρώ.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση του Στουμπ έχει επιβιώσει πέντε προτάσεων δυσπιστίας εναντίον της.

Ο προκάτοχός του, ο Γίρκι Κατάινεν που σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιμετώπισε 17 προτάσεις δυσπιστίας από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014.

Και ερωτά οποιοδήποτε διαθέτει λογική: Είναι δυνατόν στη Φινλανδία να πέφτουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της λόγω Ελλάδας και εδώ να πιστεύουμε πως θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι Φιλανδοί – «αληθινοί» ή όχι;