Σαββατοκύριακo
3-4  Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4640RSS FEED
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟΠαγωμένο τείχος για τις διαρροές από τη Φουκουσίμα
04/09/2013

Με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας μοιάζει το νέο σχέδιο που εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές μολυσμένων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό.

Το σχέδιο ύψους άνω των 470 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει αρχικά την κατασκευή ενός παγωμένου υπόγειου τείχους περιμετρικά των κατεστραμμένων αντιδραστήρων, προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει την επαφή των υπόγειων υδάτων με το ραδιενεργό νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των ράβδων καυσίμου.

Ακόμη, περιλαμβάνει την κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας επεξεργασίας, όπου θα φιλτράρονται τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση «αισθάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να εμπλακεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

«Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα πρόχειρα μέτρα του παρελθόντος, κατάρτισε ένα βασικό σχέδιο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαρροών μολυσμένου νερού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου για το θέμα.