Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ...Αυτοκίνητο που καλεί σε βοήθεια
26/02/2014

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα 


Ικανά να καλέσουν μόνα τους για βοήθεια σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος θα πρέπει να είναι από το 2015 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, σύμφωνα με ψήφισμα της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα αναφέρεται σε σχέδιο κανονισμού, ο οποίος αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για την τεχνολογία eCall και να επιβάλει την εγκατάστασή της σε νέους τύπους επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων από τον Οκτώβριο του 2015.

Η πρόταση κανονισμού ορίζει τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών και των κρατών μελών, τις απαιτήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων για τους χρήστες, τα οχήματα για τα οποία εφαρμόζεται, καθώς και την ημερομηνία εισαγωγής της.

Οι σχετικές ρθυθμίσεις θα ισχύουν μόνο για νέους τύπους οχημάτων που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μετά, ενώ τα υπάρχοντα μοντέλα μπορούν να συνεχίσουν να κατασκευάζονται και να πωλούνται χωρίς eCall μετά την ημερομηνία αυτή.

Σημειώνεται, πως η eCall είναι μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να στέλνει ένα όχημα κλήσεις έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας τον πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 αυτόματα ή χειροκίνητα, σε περίπτωση ατυχήματος.

Το σύστημα eCall καλεί αυτόματα το 112 - ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης - σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Γνωστοποιεί τη θέση του οχήματος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν ο οδηγός είναι αναίσθητος ή δεν μπορεί να τηλεφωνήσει. Το 2011 η Επιτροπή εξέδωσε τη σύσταση 2011/750/ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα δίκτυά τους είναι ικανά να μεταφέρουν eCall.

Πότε το αυτοκίνητο φωνάζει «βοήθεια!»

Μόλις οι αισθητήρες του, οι ίδιοι που ενεργοποιούν τους αερόσακους, του «πουν», ότι έγινε σοβαρό ατύχημα, το αυτοκίνητο καλεί αυτομάτως τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στέλνοντας στοιχεία για την ακριβή τόπο και χρόνο της σύγκρουσης, τα δε στοιχεία αυτά μεταβιβάζονται αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες που ενεργοποιούνται στέλνοντας επιτόπου ασθενο φόρα, πυροσβεστική κλπ.

Το e-call μπορεί να σώσει μέχρι και 2.500 ζωές το χρόνο και αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πανευρωπαϊκή του ανάπτυξη,επισήμανε η εισηγήτρια, του ΕΚ,κα Olga Sehnalová

Σήμερα, μόνο ένα 0,7% των επιβατικών οχημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι εξοπλισμένα με το σύστημα. Εκτιμάται, δε, ότι η εργοστασιακή εγκατάστασή σε καινούριο αυτοκίνητο θα κοστίζει λιγότερο από 100 ευρώ.


Blog:marina anastas.kourbela