ΜΝΗΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑΗ επέτειος του πυρηνικού ολέθρου06/08/2012
Επέτειος της Χιροσίμα σήμερα και εφιαλτικά παρούσα παραμένει η πυρηνική απειλή, παρά την υπογραφή των Διεθνών Συνθηκών.
19.000 πυρηνικά όπλα εξακολουθούν επίσημα να υπάρχουν στις πυρηνικοκάτοχες δυνάμεις, (αρκετά από αυτά διακινούνται μέσω Σούδας), ενώ νέες χώρες απειλούν να προστεθούν στον κατάλογο της τρέλας και οι τρομοκράτες επαγρυπνούν.
Αυτό μας θυμίζει, με αφορμή την θλιβερή επέτειο, η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.
Όπως αναφέρουν, σε περίοδο παγκόσμιας πια οικονομικής κρίσης ο κόσμος συνεχίζει τον παραλογισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, την ώρα που πάνω από ένα δις άνθρωποι λιμοκτονούν και πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή επαρκή ιατρική κάλυψη ή εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι.
Παρά την συνεχιζόμενη τραγωδία στη Φουκούσιμα εξακολουθούν να κατασκευάζονται πανάκριβα ανασφαλή πυρηνικά εργοστάσια, όχι για την ενεργειακή κάλυψη των κρατών, αλλά με μόνο στόχο την απόκτηση της πρώτης ύλης για την κατασκευή πυρηνικών και ραδιενεργών όπλων.
Την ώρα που στη Συρία συνεχίζεται ο εμφύλιος και η απειλή χρήσης χημικών όπλων είναι ξεκάθαρη και το Ισραήλ απειλεί με τα πυρηνικά του το Ιράν, που φαίνεται και εκείνο να προσπαθεί να μπει στο κλαμπ των πυρηνικοκατόχων, η προσπάθεια του ΟΗΕ για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή φαίνεται να πέφτει στο κενό.
Η φωνή της λογικής όπως εκφράζεται από τα επιχειρήματα των επιστημόνων δεν εισακούεται από τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να ψεύδονται.
Υπενθυμίζουμε τη φετινή μελέτη (24-4-2012) της Εταιρείας μας IPPNW Nuclear Famine: A Billion People at Risk—Global Impacts of Limited Nuclear War on Agriculture, Food Supplies, and Human Nutrition σχετικά με την πρόκληση πυρηνικού λιμού από περιορισμένη χρήση πυρηνικών με τίμημα το θάνατο ένα δις ανθρώπων παγκόσμια.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι ένα μόνο Trident υποβρύχιο, από αυτά που κυκλοφορούν στα πελάγη μας, έχει την δυνατότητα να καταστρέψει 100 πόλεις και να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό. Ακόμη και οι πιο φιλόδοξοι στόχοι πυρηνικού αφοπλισμού αφήνουν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία με οπλοστάσιο ικανό να προκαλέσει πολλαπλάσια καταστροφή από την περιγραφόμενη στην παρούσα μελέτη.
Μόνη ελπίδα η λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές που συνεχίζονται στην μαρτυρική Ιαπωνία, για ν’ αποτραπεί μια νέα καταστροφή, μπροστά στην οποία η Χιροσίμα θα φαίνεται ελάχιστη.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται όχι απλώς να επαναλάβει τις διακηρυγμένες μεν αλλά συχνά αντιφατικές θέσεις κατά των πυρηνικών, αλλά να λάβει ενεργό ρόλο στην συνεχιζόμενη προσπάθεια του ΟΗΕ για δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης και στην αποτροπή κατασκευής κάθε νέου πυρηνικού εργοστασίου στη γειτονιά μας.
Το κείμενο υπογράφεται από την πρόεδρο της Εταιρίας, Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου.