Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗΤη δεκαετία του '20, στην Κινσάσα άρχισε η επιδημία του AIDS
04/10/2014

Από την Κινσάσα την πρωτεύουσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία του ιού HIV που προκαλεί το AIDS στη δεκαετία του 1920 από την Κινσάσα, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση Science.

Ο HIV είναι γνωστό πως είχε μεταδοθεί τότε από πρωτεύοντα θηλαστικά και πιθήκους σε ανθρώπους τουλάχιστον 13 φορές, πιθανόν μέσω του κυνηγιού ή του χειρισμού κρέατος προερχόμενου από τη ζούγκλα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μόνο ένα, ωστόσο, απ' αυτά τα κρούσματα μετάδοσης του ιού οδήγησε στην ανθρώπινη πανδημία που έχει μολύνει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει το πανεπιστήμιο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Στη δεκαετία του 1920, όταν το Κονγκό εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό την αποικιοκρατική κυριαρχία του Βελγίου, η πόλη της Κινσάσα επεκτεινόταν με ταχύτητα. Παράγοντες όπως ένα καλό δίκτυο μεταφορών και το εμπόριο του σεξ που ανθούσε - χάρη στη συρροή ανδρικού εργατικού δυναμικού - ευνόησαν τη διάδοση του ιού.

Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1940, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ταξίδευαν κάθε χρόνο μέσω της πόλης με τους σιδηροδρόμους, μεταφέροντας τον ιό σε άλλες περιοχές.