Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2829RSS FEED
Συνδυασμός προβιοτικών καταπολεμά τις αλλεργίες
21/03/2017

Να μειώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας με τη βοήθεια ενός συνδυασμού από προβιοτικά, κατάφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Πολλές δημοσιευμένες μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα των προβιοτικών να ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος σε αλλεργίες, αλλά δεν είναι όλα τα προβιοτικά εξίσου επωφελή, τονίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι ο συνδυασμός λακτοβάκιλλων και τα bifidobacteria, βοηθά στη διατήρηση της υγεία του πεπτικού και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Υποψιάζονται επίσης ότι τα προβιοτικά λειτουργούν με την αύξηση του ποσοστού των ρυθμιστικών Τ-κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν την ανοχή στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Θέλησαν λοιπόν να εξετάσουν, αν αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Για να γίνει αυτό, πήραν 173 υγιείς ενήλικες που δήλωσαν ότι έπασχαν από εποχιακές αλλεργίες και τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες: Κάποιοι πήραν τον συνδυασμό των προβιοτικών και οι άλλοι το εικονικό φάρμακο.

Κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του πειράματος των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε μια on-line έρευνα που αποκάλυπτε την ένταση των συμπτωμάτων τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης το DNA από δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων, ώστε να διαπιστώσουν πώς άλλαζαν εξαιτίας των βακτηρίων, επειδή τα προβιοτικά έχουν ως στόχο να μεταφέρουν καλά βακτήρια στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμα στην περίοδο κορύφωσης των ανοιξιάτικων αλλεργιών. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το προβιοτικό ανέφεραν βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους, σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν placebo.

Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα από τη μύτη, πράγμα που σήμαινε λιγότερα προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Ο συνδυασμός των προβιοτικών έδειξε κλινικό όφελος για εκείνους με τις ήπιες εποχιακές αλλεργίες, είπε ο ο Bobbi Langkamp-Henken, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής και συντάκτης της μελέτης. Σύμφωνα με άλλες δημοσιευμένες έρευνες στον τομέα αυτό, οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να μειώσουν τον ύπνο και της παραγωγικότητα στην εργασία ή το σχολείο και μπορούν να προκαλέσουν άγχος και αμηχανία. Επιπλέον, τα υπάρχοντα φάρμακα αλλεργία έχουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ξηροστομίας και της υπνηλίας. Η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις, επομένως, είναι σημαντική, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44171:syndyasmos-proviotikon-katapolema-tis-allergies&catid=25:sex-euzwia&Itemid=138

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης