Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2831RSS FEED
Νέο αντιβιοτικό στη μάχη κατά των ενδονοσοκομιακών λοιμώξεων
21/03/2017

Ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για τη θεραπεία του AIDS και του Καρκίνου, απλά μικρόβια σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά σε όλο τον κόσμο εντός των νοσοκομείων μια και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας των φαρμακευτικών εταιρειών έχει επικεντρωθεί σε νέα αντιβιοτικά τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις ανθεκτικές λοιμώξεις. Το πρόβλημα έγκειται στην μετάλλαξη των μικροβίων τα οποία παράγουν ειδικά ένζυμα τα οποία εξουδετερώνουν τα αντιβιοτικά, με τις μεταλλάξεις αυτές να οφείλονται κυρίως στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών.

Ένα από τα νεότερα αντιβιοτικά είναι το Zavicefta απο την Astra Zeneca και την Pfizer το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Ε.Ε. Πρόκειται για ένα συνδυασμό της νέας ουσίας avibactam η οποία εξουδετερώνει τα ένζυμα που προκαλούν την αντοχή στα αντιβιοτικά και την ουσία Ceftazimide η οποία είναι ένα γνωστό αντιβιοτικό (Κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Astra Zeneca πούλησε τη μονάδα των αντιβιοτικών της στην Pfizer το περασμένο Αύγουστο αλλά το αντιβιοτικό είχε μόλις παρουσιαστεί πριν την εξαγορά.

Βέβαια, απέχουμε ακόμα από την απόλυτη λύση για το πρόβλημα μια και μπορεί να αναπτυχθεί αντίσταση από τα μικρόβια και για αυτό το αντιβιοτικό και θα πρέπει να αναζητηθούν νέες εναλλακτικές θεραπείες αλλά και νέα αντιβιοτικά αλλά η πιο βασική αντιμετώπιση είναι να μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών.

 

http://ifertility.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BC/2302/


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης