Πέμπτη
28 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3538RSS FEED
Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την ασφάλεια
Γράφει η
Μίνα Σαμαρά

«Οι πολιτικοί πρέπει να μεριμνούν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών τους, διότι αυτοί άρχουν της κοινωνικής ζωής» (Πιττακός Μυτιληναίος, 650-560 π.Χ)

 

Το πιο επιτακτικό αίτημα για τον Έλληνα πολίτη σήμερα είναι η αντιμετώπιση της ανομίας και της ανασφάλειας που έχει επικρατήσει παντού. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που εξελίσσεται σε τραγωδία, όπου η έξαρση νέων μορφών βίας και εγκληματικότητας αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Η έντονη ανεξέλεγκτη κινητικότητα των μεταναστών επιτείνει το πρόβλημα. Ακόμα διάχυτα είναι στην κοινωνία φαινόμενα εκφοβισμού τα οποία περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.                                                                                                                                                                     

Εικόνες  χάους, φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας διαρκώς αυξάνονται. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σήμερα περισσότερο από ποτέ. Άθλιες εικόνες βίας, αναρχικοί, κουκουλοφόροι και μπαχαλάκηδες, δολοφονικές επιθέσεις, τραυματισμοί σε αστυνομικά τμήματα, μολότοφ και πέτρες στα   ΜΑΤ, επιθέσεις στη Βουλή. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του  Ρουβίκωνα, όπου συχνά τον βλέπουμε να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια κτίρια και όχι μόνο, όπως υπουργεία, πρεσβείες, ακόμα και στο Πεντάγωνο. Τελευταία μάλιστα έχουν κατασκηνώσει και εντός  των Ιδρυμάτων δημιουργώντας σύγχυση και φόβο σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Σε συγκεκριμένες ευαίσθητες  συνοικίες του λεκανοπεδίου (όπως στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια,  στου Φιλοπάππου, στον Πειραιά κτλ) η ιδιωτική ζωή των κατοίκων δεν προστατεύεται.   Έντονες είναι οι  αντιδράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων, που μετατρέπεται η περιοχή τους σε εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους αναρχικούς, αφού τους έχει παραχωρηθεί άσυλο και έδαφος που αποτελούν άβατο για τον νόμο και την Δικαιοσύνη.

Αυτό το είδαμε, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι και επαγγελματίες της πολύπαθης περιοχής για το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και ζήτησαν την ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή. Η πορεία παραλίγο να χαλάσει από άτομα που επέβαιναν σε μηχανές και άρχισαν να βρίζουν τους παρευρισκόμενους. Έκαναν άγρια επίθεση και στον Κώστα Μπακογιάννη, που είχε παρευρεθεί στα Εξάρχεια, φωνάζοντας συνθήματα σοκ κατά του δολοφονημένου πατέρα του, τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη. Μεγάλη ντροπή. Παρόλα αυτά, ο νέος Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τους κατοίκους για την γενναιότητά τους και τους είπε ότι σε αυτή την μάχη θα είναι δίπλα τους.

Είναι προφανές ότι από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαμε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά αλλεπάλληλα λάθη που οδήγησαν  στην ανασφάλεια των πολιτών.

Πόσο ασφαλείς είμαστε; Τί γίνεται με την αστυνόμευση στις πόλεις; Η ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει. Η τέως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε για την  ασφάλεια των πολιτών.

Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα με μια πολιτική αλλαγή που θα παρέχει ασφάλεια στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυριανός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΟΜΙΛΙΑ του,  συναισθανόμενος τους κινδύνους των μεγάλων διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο της εγκληματικότητας, επισήμανε βασικούς στόχους και προτεραιότητες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίαιης παραβατικότητας στις γειτονιές της πόλης και της ανομίας. Έθεσε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας σοβαρής πολιτικής ασφάλειας, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τον Πολίτη, για να νιώθουν όλοι οι Έλληνες ασφαλείς στα σπίτια τους, στη δουλειά τους στις καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητές τους και στις γειτονιές τους.

Σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική δύναμη από την ιδεολογία στην πράξη, έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τη δημόσια ασφάλεια. Έχει δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει με κάθε μέσο την ασφάλεια των πολιτών που βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

 Όπως αναφέρει ο ίδιος, θα επαναφέρει τάχιστα την Ομάδα Δέλτα και θα ενισχύσει και την Ομάδα ΔΙΑΣ. Θα προσληφθούν 1500 νέοι αστυνομικοί που θα τεθούν στη διάθεση των δύο Ομάδων Δέλτα και ΔΙΑΣ.

Επειδή πιστεύει ότι η αστυνόμευση είναι ελλιπής, θα ενισχύσει τον θεσμό του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, για να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα της ασφάλειας, γιατί επιτέλους, ήρθε η ώρα του πολίτη. Θα εκπονηθούν και θα εφαρμοστούν σχέδια δράσης με αστυνομικούς ελέγχους και ομάδες πρόληψης και καταστολής. Θα ενισχυθούν οι περιπολίες επί 24ης βάσης στις γειτονιές με ένστολη αστυνόμευση πεζή και με περιπολικά, εφοδιάζοντας παράλληλα τους αστυνομικούς με νέο εξοπλισμό (όπως νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και προμήθεια 1000 καινούργιων περιπολικών) .

Θα δείξει μηδενική ανοχή σε όσους τα σπάνε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Έχει θέσει  την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης ως πρώτη προτεραιότητα. Θα εφαρμοστεί αυστηρά η νομοθεσία για την φθορά της δημόσιας περιουσίας ώστε να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στα μετρό, λεωφορεία και δημόσια κτήρια που αποτελούν περιουσία όλων των Ελλήνων. Θα καταργηθεί άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε τα δημόσια πανεπιστήμια να γίνουν από χώροι ανομίας σε κύτταρα γνώσης και έρευνας. Θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, ώστε να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

Καταλήγοντας, είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στο έγκλημα. Οι βαριές αμέλειες και οι λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησαν συναισθήματα ξενοφοβίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους Έλληνες. Ήρθε η ώρα του Πολίτη να συμμετάσχει στα προγράμματα πρόληψης που κατέδειξαν την ανάγκη λειτουργίας του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ που έχει αδρανοποιηθεί.

Η Αστυνομία φροντίζει για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και τη διατήρηση του νόμου και της τάξης και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διατήρηση της ειρήνης για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές. Θεσμοθετημένο αρμόδιο όργανο της συντεταγμένης Πολιτείας ελέγχου, πρόληψης και καταστολής είναι πρωτίστως η ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί είναι ο φύλακας και η προστασία μας γιατί έρχεται σε επαφή με τους παραβάτες του νόμου και αποφασίζει για τη σύλληψή τους. Ξέρουν να εξασκήσουν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν λύσεις για την ασφάλεια οι οποίες ούτε δαπανηρές είναι ούτε συνιστούν επικίνδυνο πειραματισμό αφού εφαρμόζονται σε πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Ως εκ τούτου η πρόληψη για την πάταξη της εγκληματικότητας, θα πρέπει να υποστηριχθεί και για να είναι αποτελεσματικότερη θα πρέπει να υπάρχει ενεργητική συμμετοχή και επικοινωνία των πολιτών,  των κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να είναι στο πλευρό της Αστυνομίας ώστε να διαμορφωθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Ασφάλειας των Πόλεων. Συνεπώς απαιτούνται σχέδια δράσης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό να λειτουργήσει ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ. Θα πρέπει να είμαστε ασφαλείς κυρίως για τα παιδιά μας και τις γειτονιές. Η παράνομη μετανάστευση και τα γκέτο  ορισμένων περιοχών πρέπει να σταματήσουν. Χωρίς ισχυρή αστυνόμευση δε θα υπάρχει ασφάλεια.

Ο θεσμός του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ έχει εφαρμοστεί πιλοτικά περνώντας τη δικιά του οδύσσεια και πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο όπως αναφέρεται στο βιβλίο μου με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Προστασίας – Ασφάλειας των πόλεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Μετά από δεκαετείς προσπάθειες που δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη εφαρμογή για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να επικρατήσει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές, δίνει έμφαση στην πολιτική που θα αποτρέψει την καταστροφή της γειτονιάς και την εγκληματικότητα  με τη συμμετοχή της Αστυνομίας στη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής. Η αποστολή του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ συνίσταται στη διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες μιας γειτονιάς, την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας αυτών και την δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία. Για την εκπλήρωση της αποστολής του, ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ περιπολεί στη γειτονιά, έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των τοπικών και κοινωνικών φορέων, προσεγγίζει με ενδιαφέρον τα προβλήματά τους, μεριμνά για την επίλυσή τους και παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα για να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης  και θα φέρει την ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Πιστεύω απόλυτα ότι η Νέα Δημοκρατία και ο αυριανός Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προστατέψει τους πολίτες από την ανασφάλεια που αισθάνονται εξαιτίας της σημερινής κατάντιας, και οι πολίτες θα εμπιστευθούν τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Ας οπλιστούμε με πίστη και ελπίδα ενωμένοι και σίγουρα θα βγούμε νικητές μετά την δοκιμασία μας. Οι πολίτες θα υπερψηφίσουν την Νέα Δημοκρατία στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου και η Ελλάδα θα αναγεννηθεί γιατί το αξίζουμε και ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

 

 

ΣΑΜΑΡΑ ΑΣΗΜΩ (ΜΙΝΑ):

Μέλος του τομέα Προστασίας του Πολίτη στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Συγγραφέας του βιβλίου «ΕΘΝΙΚΟ  ΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Φιλοσοφία και Αρχές για μια Σύγχρονη Κοινωνική Πολιτική»

 

asimina.samara@gmail.com