Τετάρτη
27 Ιανουαρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3783RSS FEED
2 με 29 Νοεμβριου η καμπάνια για τον Τζούλιαν Ασσάνζ
Γράφει η
Ελένη Καρασαββίδου

  

«Το μήνυμα είναι προς όλους μας: Αυτό θα συμβεί και σε σας εάν μιμηθείτε το μοντέλο των Wikileaks. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είναι τόσο επικίνδυνο επειδή είναι τόσο απλό/…/Η αντίδραση δείχνει πόσο μεγάλη είναι η απειλή. «Η υπόθεση είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και αποδεικνύει την αποτυχία του δυτικού κράτους δικαίου. Αν καταδικαστεί ο Τζούλιαν Ασσάνζ, θα είναι μια θανατική ποινή για την ελευθερία του Τύπου».

                                                                                                          Νιλς Μέλτζερ

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο Λονδίνο, κρατείται σε απαράδεκτες συνθήκες από τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε για επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασσάνζ. Ο δημοσιογράφος μάρτυρας που ξεβόλεψε ένα παγκόσμιο σύστημα διαφθοράς, ασυδοσίας και κτηνωδίας, θυμίζοντας την ξεχασμένη ικανότητα της ανθρώπινης φύσης να εγείρεται για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της.

Η βρετανική δικαιοσύνη θα εκδώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή της σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασσάνζ, την οποία έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ. Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον 49χρονο Αυστραλό κυρίως για την κατηγορία της κατασκοπείας. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, διότι δημοσιοποίησε, από το 2010, περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μονάχα στη Μεγάλη Βρετανία περίπου σαράντα μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου  ζητούν την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασσάνζ, και πολλαπλάσιες σε ολόκληρο τον κόσμο. Κινήσεις πολιτών, δημοσιογράφων καλλιτεχνών, ακτιβιστών και κοινωνικών επιστημόνων δημιουργούνται.

Είναι κάτι απόλυτα κατανοητό: «Αν η ερευνητική δημοσιογραφία κατηγορείται ως κατασκοπεία και μπορέσουν να ενοχοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, τότε θα ακολουθήσει λογοκρισία και τυραννία. Ένα δολοφονικό σύστημα δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας. Τα εγκλήματα πολέμου και τα βασανιστήρια δεν διώκονται. Τα βίντεο με Αμερικανούς στρατιώτες να καυχιούνται που οδήγησαν ιρακινές γυναίκες στην αυτοκτονία μετά από συστηματικό βιασμό, κανείς δεν τα ερευνά. Ταυτόχρονα, ένα πρόσωπο που τα δημοσιοποιεί απειλείται με 175 χρόνια φυλάκισης και κατηγορείται δίχως μία επώνυμη κατηγορία για βιασμό. Σήμερα που η πληροφόρηση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα ποδηγετείται, σήμερα που η Δημοκρατία και η Ελευθερία αποσύρονται  κάτω από τα πόδια μας,  σήμερα που οι ίδιες μας οι ζωές δεν είναι μονάχα στα δικά μας χέρια, η υπόθεση του Τζ. Ασσανζ μας αφορά όλους αφού αποκαλύπτει ένα «δολοφονικό σύστημα μπροστά στα μάτια μας», όπως έχει γραφτεί. Κοντά του στάθηκαν άνθρωποι όπως η πρώην στρατιωτικός που είδε πολλά, όπως  η αποσυνάγωγη Τρανς Τς. Μάνινγκ, θυμίζοντας πως η γενναιότητα και η αξιοπρέπεια δεν έουνι να κάνουν με τους αρεστούς τρόπους ζωής και σιωπής, πάνω στους οποίους εδραιώνεται και δυναμώνει το κακό.

Μπροστά στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών, η Ελληνική Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Τζ. Ασσάνζ, με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, ξεκινά καμπάνια για μια δίκη που αφορά την ίδια την δυνατότητα πληροφόρησης των πολιτών, την ίδια την ουσιαστική Δημοκρατία.

Έτσι, ενισχύουμε και στην Ελλάδα το διεθνή αγώνα για την απελευθέρωση του Ασσάνζ, καλώντας τους και τις πολίτες να δημοσιεύσουν μπάνερ στα κοινωνικά τους δίκτυα, με σχετικό μήνυμα αρχίζοντας από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Η καμπάνια θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοέμβρη, με διαδικτυακή διήμερη συνάντηση  και με συμμετοχές από το εξωτερικό. Την καμπάνια συντονίζουν οι Ομάδες Πολιτιστική Ομάδα Ήριννα από το Παρίσι (που είχε διοργανώσει και την Μεγάλη Εκδήλωση πέρυσι στο Θέατρο Καρέζη σε συντονισμό Αν. Πολίτη), η Art Attack από Θεσσαλονίκη (που συντόνισε την παρέμβαση-τιμής στον Π. Φύσσα στο Σύνταγμα για τα θύματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα την παραμονή του Εφετείου), και το Ethicallode.com στην προηγούμενη  καμπάνια του οποίου για την Ελευθερία Λόγου με αφορμή των Ασσανζ συμμετείχαν, φωτογραφιζόμενοι από τον Δ. Γραμματικογιάννη γνωστοί καλλιτέχνες πολίτες, όπως ο Γ. Στάνκογλου, η Ν. Δραγούμη κ.ά. Τα πλήρη ως τώρα ονόματα μπορείτε να τα δείτε στο https://ethicalode.com/greeksforfreespeech. Ενώ η Συλλογή Υπογραφών (με την βοήθεια και δημοσιογράφων όπως Ευγενία Χριστιανούδη) είναι ανοιχτή στην σχετική σελίδα του Fb.

Ζητάμε να παύσει η παράνομη δίωξή του και να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο δημοσιογράφος και εκδότης των Wikileaks, Julian Assange, όπου τον περιμένει σίγουρος θάνατος. Μια δίκη που μας αφορά όλους, μια ημέρα που μας την θυμίζει, ένας μήνας που αφιερώνεται σε όλα αυτά που γίνονται για μας δίχως εμάς, κρίνοντας το μέλλον των παιδιών μας και όλων ίσως των πλασμάτων…  Είναι μια δίκη που μας αφορά όλες και όλους, μια καμπάνια που ξεκινά την ημέρα που μας  θυμίζει την εξαιρετική κοινωνικοπολιτική αποστολή της Δημοκρατίας… Μια ημέρα που μας καλεί να δείξουμε στον ελάχιστο βαθμό που μας αναλογεί την αλληλεγγύη μας. Δηλαδή την αξιοπρέπεια μας. «Το μήνυμα είναι προς όλες κι όλους μας…»

ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΑΣΣΑΝΖ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ.

Συνεχείς Πληροφορίες για την καμπάνια στο https://www.facebook.com/groups/515096986022028/

 

.