Το (προπαγανδιστικό) «επιχείρημα» που έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να μας πείσει ότι δεν έμενε τίποτε άλλο με το οποίο να ασχοληθεί και για να μην μένει… άπραγος έπιασε να «λύσει» το Σκοπιανό, είναι ότι το μεγάλο του ατού είναι η… οικονομία!
Αυτό είπε επί λέξει στην συνέντευξή του στο Open και στην Έλλη Στάη! Και βέβαια, όπως και όλα τα άλλα ψέματά του, το είπε κι’ αυτό χωρίς να κοκκινίζει.
Φυσικά, συμβαίνει δυστυχώς το ακριβώς αντίθετο.
Εκτός κι’ αν δεν καταλαβαίνει (αλλά δεν μπορεί, κάποιος θα του το έχει εξηγήσει) πως χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία.
Τραπεζικό σύστημα, όμως, δεν υπάρχει. Οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας το 2018 και μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι απώλειες έφθασαν στο 55%. Η χρηματιστηριακή τους αξία μειώθηκε από περίπου 9,5 δις ευρώ σε μόλις 4,15 δις.
Και η πτώση συνεχίζεται, την ώρα που ο Τσίπρας εκτελεί το συμβόλαιό του για την Μακεδονία, υπό τους ήχους των τυμπάνων που του χτυπάει η Μέρκελ.
Εκεί δηλαδή που θα βάραγε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές, τώρα τον χτυπάνε όλοι μαζί στο ταψί. Όχι αυτόν – δυστυχώς! Τη χώρα!
Στις 17 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε και νέα βουτιά της τάξης του 6,11%, προσεγγίζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ανακοινώθηκε ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες οι τράπεζες είχαν χάσει περίπου το 14% της χρηματιστηριακής αξίας τους.
Σημειώστε ότι το 2018 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 23,56%.
Η δήθεν καθαρή έξοδος από τα μνημόνια όχι μόνο δεν έπεισε τους επενδυτές, αλλά η χρηματιστηριακή αγορά οδηγήθηκε σε χαμηλό δύο ετών και ο τραπεζικός σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Οι ελληνικές μετοχές βάσει του δείκτη MSCI Greece σημείωσαν από τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως, μετά τις αγορές της Τουρκίας, του Παναμά, της Μποτσουάνας και της Αργεντινής.
Η ένταση της πτώσης, κυρίως των τραπεζικών μετοχών, ήταν μεγαλύτερη και από 2015 όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, έκλεισαν για ένα μήνα περίπου οι τράπεζές της και επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων.
Οι κλαδικοί δείκτες, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, 28 Δεκεμβρίου 2018, έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες: πτώση 49,82%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών: πτώση 32,15%, Βιομηχανικά Προϊόντα: πτώση 14,2%, Εμπόριο: πτώση 97,74%, Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα: πτώση 14,93%, Τρόφιμα- Ποτά: πτώση 0,63%, Πρώτες Ύλες: πτώση 19,10%, Κατασκευές: πτώση 11,87%, Πετρέλαιο: άνοδος 6,28%, Ταξίδια- Αναψυχή: πτώση 27,23%, Τεχνολογία: πτώση 22,48%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 16,43% και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 12,34%.
Με λίγα λόγια, η κατάσταση είναι τόσο κακή, που όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Κατά τα λοιπά, η οικονομία είναι το «μεγάλο ατού» του κ. Τσίπρα – οπότε μπορεί να κάνει και μερικά δωράκια στον φίλο του τον Ζάεφ…