Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΧιλιάδες ανθρώπους θα απειλεί η κλιματική αλλαγή από το 2030
06/10/2014

Τον θάνατο περισσότερων από 250.000 ανθρώπων τον χρόνο εκτιμάται ότι θα προκαλεί η κλιματική αλλαγή από το 2030 και μετά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την ποσοτικοποίηση των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στην ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη αναφέρει ότι κάθε χρόνο θα χάνουν τη ζωή τους 60.000 άτομα από ελονοσία, 48.000 άτομα από διαρροϊκές ασθένειες, 95.000 παιδιά από υποσιτισμό, καθώς και 38.000 ηλικιωμένοι από υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα κορυφωθούν γύρω στο 2050.

«Ο πλανήτης μας ολοένα και χάνει την ικανότητά του να διατηρεί την ανθρώπινη ζωή σε καλή κατάσταση υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. «Οι τρέχουσες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή ακόμα δε δίνουν την κατάλληλη σημασία στα σημαντικά θέματα υγείας που προκαλεί», πρόσθεσε η Τσαν.

Πολλές από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του κόσμου έχουν κύκλους μετάδοσης οι οποίοι επηρεάζονται δραματικά από τις συνθήκες θερμότητας, υγρασίας και βροχοπτώσεων. Για παράδειγμα τα παράσιτα της ελονοσίας και τα κουνούπια που τα μεταφέρουν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές του κλίματος, γεγονός που έχει συνδεθεί με σχετικές επιδημίες από αρκετές έρευνες στο παρελθόν.

Άλλες ασθένειες με πιθανότητες επιδημιών όπως η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και ο ιός Έμπολα είναι επίσης πιθανόν να επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με την Τσαν. Όλες αυτές οι ασθένειες έχουν τη δυνατότητα μεγάλης κοινωνικής διαταραχής και δημιουργούν σοβαρές υλικοτεχνικές απαιτήσεις για την αντιμετώπισή τους.