Πέμπτη
28 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3538RSS FEED
Διαχείριση Μεταναστευτικού και ταμπού
Γράφει η
Αγγελική Χαραλαμποπούλου

 

 

Τα  αλλεπάλληλα  κύματα παράνομης μετανάστευσης στη χώρα δημιούργησαν πολλά, μεγάλα και ποικίλα  προβλήματα.

 Σημαντικότερο όλων η διαχείριση  ενός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων, τόσο ως προς την  διαβίωσή τους στη χώρα  (στέγαση, διατροφή κλπ), όσο και ως προς τη διαλογή και την προώθηση, είτε χαρακτηρισμένους ως δικαιούμενους ασύλου, είτε προς επαναπατρισμό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την αντιπολίτευση, μαζί με τα  κάθε λογής   άνομα  συμφέροντα-ΜΚΟ κλπ, να κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση,  πότε για το ένα, πότε για το άλλο, αλλά κυρίως για λόγους ανύπαρκτους, όπως επί παραδείγματι,  ΄΄απαράδεκτη η χρήση του όρου λαθρομετανάστης-λαθραία μετανάστευση΄΄ κλπ ή για τους χώρους  και τις συνθήκες διαμονής, λες και τους προσκαλέσαμε και φανήκαμε κατώτεροι της  περίστασης, ως οικοδεσπότες.

Έλεος πιά!!  Υπάρχει και η  κοινή  λογική.

Ως πότε θα ανέχεται η κοινωνία μας, αυτά τα παρασιτικά στοιχεία να ορίζουν την μεταναστευτική πολιτική της χώρας, την λειτουργία και την εξέλιξη – το  ίδιο το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας;

 

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τις πρωτοφανείς πιέσεις που ασκούνται  και στα χερσαία σύνορά μας,  απασχόλησαν  πάλι την κοινή γνώμη και ακούστηκε ως πιθανή λύση η χρήση κάποιου ακατοίκητου νησιού για τη διαμονή όλων των παρανόμως εισερχομένων, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού τους και,  αμέσως οι γνωστές αντιδράσεις: <<πάλι ξερονήσια; Νήσο Έλις  θα το κάνουμε;>>  κλπ

Ας προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά. Τα ταμπού και οι ΄΄τρικλοποδιές΄΄ στην πρόοδο και την εξέλιξη, πότε επιβάλλοντας  τη ΄΄σωστή ορολογία΄΄, πότε αντιδρώντας στην οποιαδήποτε πραγματιστική απόφαση, μόνο σε κωλυσιεργία και ασφυκτική αδράνεια  προσβλέπουν.

 

Η λύση των ακατοίκητων  νησιών είναι η πλέον ενδεδειγμένη  για την περίπτωση της βίαιης,  αθρόας και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, για πολλούς λόγους:

  • Η διασπορά της είδησης και μόνο, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, για τις εκατοντάδες  χιλιάδων που σχεδιάζουν να έρθουν.
  • Η απομόνωση στο ακατοίκητο νησί θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τον πληθυσμό των νησιωτών μας που πλήττεται ποικιλοτρόπως από το φαινόμενο και για το λόγο αυτό αντιδρά τώρα. Θα υπάρχει έλεγχος των μεταναστών, αφού δεν θα μπορούν πλέον να κινούνται ανεξέλεγκτα, όπως τώρα στη Λέσβο για παράδειγμα, αλλά θα σταματήσει και η διασπορά  τους στην υπόλοιπη χώρα, απ΄όπου ΄΄εξαφανίζονται΄΄.
  • Η προσπέλαση των κάθε λογής  λαμογίων και εμπόρων πλαστών διαβατηρίων, διακινητών  προς την ενδοχώρα κλπ θα είναι αδύνατη, ή έστω θα δυσκολέψει πολύ.

Τα  ακατοίκητα νησιά, με τοποθέτηση οικίσκων, μεταφορά νερού με υδροφόρα πλωτά μέσα, όπως γίνεται ακόμα για κάποια κατοικημένα νησιά μας, τροφοδοσία με πρώτες ύλες για να μαγειρεύουν  οι ίδιοι - στο μοντέλο  της ΄΄αυτοδιαχείρησης΄΄ για διατροφή και καθαριότητα- ώστε να μην πετιέται τεράστια ποσότητα τροφίμων που δεν είναι της αρεσκείας τους, θα λύσουν το πρόβλημα σε μεγάλο μέρος του.

 

Μια  σύγχρονη κυβέρνηση που νοιάζεται πραγματικά για τον τόπο και το λαό της,  τραβάει μπροστά, δίνοντας  άμεσα λύσεις  λειτουργικές και αποτελεσματικές αφήνοντας  πίσω την όποια μίζερη αντιπαράθεση.