Σαββατοκύριακo
23-24  Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3079RSS FEED
Πόσο αναξιόπιστη είναι η Τουρκία
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Όσοι βλέπουν την Τουρκία ως απλό μέλος του ΝΑΤΟ, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι είναι πια επίσημα αναξιόπιστη. Και όσοι ήθελαν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην έχουμε πια εντάσεις, βλέπουν τώρα ότι αυτή η προσέγγιση δεν είχε κανένα νόημα.

Διότι πολύ απλά η Τουρκία είναι βαθιά ανατολίτικη και δεν θέλει να μοιραστεί τις αξίες της Ευρώπης. Με τις κινήσεις του Προέδρου της ακόμα και οι πιο ραγιάδες πρέπει ν’ αλλάξουν τις θέσεις τους. Η παράλογη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν ξαφνιάζει βέβαια κανένα ειδικό αφού ακολουθεί τα ίδια νοητικά σχήματα: προκαλεί, καταπατά, παραβιάζει.

Αλλά όλα αυτά είναι πάντα για το φαίνεται ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο διότι θέλει να δείξει ότι τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές κρατά τον έλεγχο τουλάχιστον φαινομενικά.

Αυτό που την απασχολεί πραγματικά είναι η προγραμματισμένη γέννηση του Κουρδιστάν διότι οι επιπτώσεις της θα είναι όλο και πιο μεγάλες για όλη την περιοχή αλλά επίσης επειδή γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η Τουρκία δεν διαθέτει τις δυνάμεις για ν’ αντισταθεί αποτελεσματικά στη δράση των Κούρδων που θέλουν να απελευθερωθούν από το βάρβαρο ζυγό της.