Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5182RSS FEED
Τι πραγματικά συμβαίνει στη Γερμανία
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η θέση του Βερολίνου στο περίφημο θέμα του ελληνικού χρέους είναι γνωστή. Κατά βάθος, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούσε να είναι διαφορετική ενόψει των εκλογών στη χώρα αυτή.

Όσο και αν ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται (δια των γνωστών δηλώσεων Σόιμπλε), η πολιτική ανάλυση είναι συγκεκριμένη: Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις εσωτερικές γερμανικές πολιτικές εξελίξεις, ούτε να ανατρέψει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ της κυβέρνησης και της καγκελαρίου, η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία.

Πολύ περισσότερο που η Γερμανία δέχεται ήδη αυτή τη στιγμή τις πιέσεις από την επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το ζήτημα δεν είναι οι επιθυμίες μας, αλλά η πραγματικότητα.

Και η πραγματικότητα λέει πως, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters και έγιναν γνωστά προ δεκαημέρου, οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του 2016, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο από την ψήφο υπέρ του Brexit και την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία αναφορικά με το εμπόριο.

Οι εξαγωγές προς τη Βρετανία, την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 4,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου συγκριτικά με πέρυσι, όταν σημείωσαν αύξηση κατά 11% το τρίτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 6,3%.

Για το σύνολο του 2016, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 7%, σύμφωνα με τα γερμανικά επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου DIHK. Σε αντίθεση με το 2015, όταν οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δις ευρώ.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία κατέγραψε επιδείνωση, εξαιτίας ακριβώς της αβεβαιότητας που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -6,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 19,2 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 49,8 μονάδες από τις 54,5 τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 51,8.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι πριν από δέκα μέρες, η Volkswagen και τα πανίσχυρα εργατικά της συνδικάτα συμφώνησαν στην περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας στη βασική της μονάδα εταιρίας προκειμένου να αποφευχθούν αναγκαστικές απολύσεις στη Γερμανία έως το 2025.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 3,7 δις ευρώ και θα αυξήσει το λειτουργικό περιθώριο της μονάδας VW στο 4% έως το 2020 από 2% που αναμένεται φέτος.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός συνεχίζει να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Renault και η Peugeot Citroen, που στοχεύουν σε λειτουργικό περιθώριο 6% το 2021.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων της Volkswagen δήλωσαν ότι η διοίκηση συμφώνησε να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις στη Γερμανία έως το 2025, ένα βήμα που ανοίγει το δρόμο για την περικοπή 23.000 θέσεων εργασίας μέσω εξαγορών, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωσης του προσωπικού μερικής απασχόλησης. Περίπου 114.000 υπάλληλοι εργάζονται για τη μονάδα της VW στη Γερμανία.

Περικοπές θέσεων εργασίας θα υπάρξουν επίσης στη Βόρεια Αμερική, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Οι συνδικαλιστές συμφώνησαν στις περικοπές με αντάλλαγμα τη δέσμευση της διοίκησης να δημιουργήσει 9.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κυρίως στα εργοστάσια στη Γερμανία.

Συμπέρασμα: Όταν θέλουμε να κάνουμε μια σωστή ανάλυση, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα στοιχεία…