ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ09/05/2012
Στα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από χθες η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι «η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου», παρουσιάζοντας παράλληλα πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να σταματήσουν να κοροϊδεύουν το λαό και «αν έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές» να έχουν στείλει επιστολές μέχρι αύριο (σήμερα), που θα συναντηθούν, στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δεύτερου μνημονίου.
«Ο λαός αποφάσισε ότι τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπα και αυτό», εκτίμησε, «είναι μία σημαντική νίκη της κοινωνίας. Ο «καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε τη δεδηλωμένη».
Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για επικοινωνιακά κόλπα των «κομμάτων του μνημονίου» και μερίδας των ΜΜΕ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γραμμή του ΣΕΒ περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του μνημονίου.
«Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που δίωξε ο λαός από την πόρτα», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, αυτό δεν είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά σωτηρίας του μνημονίου».
«Θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά, θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως η πρόταση του ΚΚΕ για τους ανέργους, αλλά και προτάσεις άλλων δυνάμεων που, όπως είπε, είναι σε σύγκληση με τις δικές μας θέσεις.
Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, έχουν ως εξής:
- Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συντάξεων
- Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)
- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)
- Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock
- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους
Ζήτησε μορατόριουμ
Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα υπό τον τίτλο «Έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά με ένα μορατόριουμ για το χρέος (Pronti al governo, ma con una moratoria sul debito»), φιλοξενεί η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια», ο κ. Τσίπρας τονίζει πως στις 6 Μαΐου «ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο».
Όσο για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που ενδεχομένως καταφέρει να συγκροτήσει και τα «επόμενα βήματα και μηνύματα προς την Ευρώπη», σημειώνει ότι «πρώτον είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους, δεύτερο μια πιο δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και μία σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναμπεί σε ανάπτυξη η οικονομία».
«Αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το ευρώ;» ερωτάται στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απαντώντας σημειώνει πως «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο», που «έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η 'Αγκελα Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο». Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση» και αυτός «είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους». «Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση;», διερωτάται, τονίζοντας πως «όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».
Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση, εκτιμά στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας και σε ερώτηση για το πόσο πιθανή είναι μία συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια».
Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι βεβαίως του προκαλεί ανησυχία η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, ωστόσο όπως υποστηρίζει για την εξέλιξη αυτή «ευθύνη φέρουν και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, που για να αποσπάσουν την προσοχή από το Μνημόνιο, βάσισαν την προεκλογική εκστρατεία και πάνω στον φόβο και στις πολιτικές κατά των μεταναστών».
Συνάντηση με Φ. Κουβέλη
«Ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση του «για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες». Αναφέρθηκε ακόμη στις θέσεις του για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, «αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο τοπίο που διαμορφώνεται».
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή «στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση», ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει «έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές».
Η Λούκα Κατσέλη
«Παράθυρο» συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις άνοιξε, μιλώντας στο Radio 9, η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Λούκα Κατσέλη.
«Ως Κοινωνική Συμφωνία θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είμαστε στη διάθεσή του», ανέφερε η κ. Κατσέλη, τονίζοντας παράλληλα ότι «μετά το ξέσπασμα της λαϊκής οργής είναι ώρα της αποφασιστικής δράσης».
Η κ. Κατσέλη υποστήριξε πως οι βασικοί όροι του Μνημονίου μπορούν να αλλάξουν για την ανακούφιση του ελληνικού λαού, μέσα από την επιμήκυνση χρόνου προσαρμογής και τη στοχευμένη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία -όπως είπε- προτίθεται να στηρίξει.