Σαββατοκύριακo
20-21  Ιούλιος 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5053RSS FEED
Η Επιτροπή του ΟΗΕ UNSCEAR συστηματικά υποβιβάζει τις συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα
17/06/2014

Γράφει η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

 

Στις 6-6-2014 γιατροί από 19 οργανώσεις μέλη της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης 1985 International Physicians for the Prevention of Nuclear War, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, δημοσίευσαν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη κριτική ανάλυση των πορισμάτων για τη Φουκουσίμα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για της επιπτώσεις της Ατομικής ακτινοβόλησης UNSCEAR.

Οι προσπάθειες των μελών της επιτροπής να εκτιμήσουν μια τόσο εκτεταμένη και σύνθετη περίπτωση είναι αξιόλογες. Η αναφορά δείχνει ότι η καταστροφή της Φουκουσίμα δεν ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά είναι μια συνεχιζόμενη καταστροφή, που δεν περιορίζεται στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, αλλά επηρεάζει ανθρώπους σε όλη την Ιαπωνία και όχι μόνο σε αυτή, και αποτελεί την χειρότερη ραδιενεργό ρύπανση των ωκεανών που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Βασιζόμενη στη συνολική εφ’ όρου ζωής δόση ραδιενέργειας του Ιαπωνικού πληθυσμού, που παρουσιάζεται στην αναφορά πρέπει να αναμένουμε 1.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου του Θυρεοειδούς και ανάμεσα σε 4.300 με 16.800 επιπλέον περιπτώσεις Καρκίνου λόγω της ραδιενέργειας της Φουκουσίμα.

Εν τούτοις πρέπει να επισημάνουμε ότι οι προγνώσεις είναι σωστές μόνο αν είναι σωστά τα στοιχεία στα οποία βασίζονται. Η UNSCEAR προσπαθεί να υποτιμήσει την πραγματική έκταση της καταστροφής. Τα συμπεράσματά της πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν συστηματική υποβάθμιση του κινδύνου για τους ακόλουθους λόγους:

1) Η αξιοπιστία των πηγών που χρησιμοποιεί η UNSCEAR εκτιμάται σαν αμφίβολη
2) Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τους αναφερόμενους υπολογισμούς της εσωτερικής ακτινοβολίας
3) Η δόση όσων εργάστηκαν στην περιοχή δεν δόθηκε με κάποια αναφορά
4) Η αναφορά της UNSCEAR παραβλέπει τις επιπτώσεις στη μη ανθρώπινο περιβάλλον
5) Η ειδική ευαισθησία των εμβρύων στην ακτινοβόληση δεν ελήφθη καθόλου υπ’ όψιν
6) Οι ασθένειες που δεν είναι καρκίνοι αλλά έχουν σχέση με την ακτινοβολία αγνοήθηκαν πλήρως στην έρευνα της UNSCEAR
7) Οι συγκρίσεις του πυρηνικού fallout με την ακτινοβολία του υπεδάφους είναι σκόπιμα παραπλανητικές
8) Η αξιολόγηση των ευρημάτων από την UNSCEAR είναι υπό αίρεσιν
9) Τα προστατευτικά μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές παρουσιάζονται λανθασμένα
10)Τα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις για τη συλλογική δόση δεν παρουσιάζονται καθόλου

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, 33 παιδιά διαγνώστηκαν με Καρκίνο Θυρεοειδούς και άλλα 41 είχαν θετικές βιοψίες πιθανών μεταλλάξεων. Αν και δεν είναι δυνατόν να γίνει διαχωρισμός για το αν ένας καρκίνος οφείλεται στη ραδιενέργεια, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ασυνήθιστα υψηλός. Η στατιστική των Καρκίνων στην Ιαπωνία έδινε περιστατικά Καρκίνων θυρεοειδούς 1ανά έτος. Τώρα ο αριθμός αυξάνεται και μάλιστα να αφορά το 70% παιδιατρικά περιστατικά Καρκίνων και εκατοντάδες παιδιά με ύποπτες εξετάσεις που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Απαιτούνται συνεχείς έλεγχοι στον πληθυσμό που επηρεάστηκε και μελέτες για όλες τις ασθένειες για να αξιολογηθούν με αξιοπιστία οι συνέπειες της ακτινοβόλησης.

Οι αρχές της Ιαπωνίας απέτυχαν να προστατεύσουν σωστά τα παιδιά από την ακτινοβολία αφού δεν τους έδωσαν ταμπλέτες Ιωδίου και ανεβάζοντας το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης στη ραδιενέργεια στα 20msV, αναγκάζοντας έτσι πολλά παιδιά να ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον. Οι διευθυντές των σχολείων αγνοούν τα θερμά σημεία ακτινοβολίας ακόμη και μέσα στις αυλές των σχολείων, ενώ έδιναν στα σχολικά γεύματα ρύζι, που είχε ρυπανθεί. Επειδή η κυβέρνηση πιέζει τους κατοίκους να επιστρέψουν στη ζώνη εκκένωσης, προσφέροντας και οικονομικό αντάλλαγμα, οι προσπάθειες καθαρισμού των περιοχών απέτυχαν. Τίποτε από αυτά δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση της UNSCEAR.

Το να υποβιβάζεις τις τρομερές συνέπειες που η πυρηνική καταστροφής της Φουκουσίμα έχει σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες λέγοντας ότι είναι στατιστικό πρόβλημα και ότι «μάλλον δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία» είναι ανεπίτρεπτο και αγνοεί τις υπαρκτές ανθρώπινες τραγωδίες.

Τελικά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα γεγονότα στη Φουκουσίμα δεν ήταν το χειρότερο σενάριο. Αν ο άνεμος φυσούσε σε διαφορετική κατεύθυνση, εκατομμύρια κατοίκων του μητροπολιτικού κέντρου της Ανατολικής Ιαπωνίας θα είχαν επηρεαστεί. Ευτυχώς έβρεξε πάνω στον Ειρηνικό. Αυτό είναι ένας σημαντικός παράγων για να σκεφθούν σοβαρά τις μελλοντικές οδηγίες πυρηνικής ασφάλειας και τις οδηγίες που πρέπει να δίνονται στο κοινό. Το βασικό είναι να υπάρχει ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα που να μην υποκύπτει στην επιρροή των πολιτικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά να υπερασπίζεται το παγκόσμιο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ένα στοιχειώδες επίπεδο υγείας. Αυτό θα έπρεπε να είναι η βασική αρχή κάθε αξιολόγησης των επιπτώσεων από την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Η κριτική ανάλυση της αναφοράς της UNSCEAR δημοσιεύτηκε 6 Ιουνίου 2014 (www.fukushima-disaster.de/information-in-english/maximum-credible-accident.html)

και υπογράφεται από τους κλάδους

Physicians for Social Responsibility, USA
International Physicians for the Prevention of Nuclear War / Physicians in social responsibility, Germany
Physicians for Global Survival, Canada
Mexican Physicians for the Prevention of Nuclear War, Mexico
Association of Guatemalan Physicians and Scientists for the Prevention of War, Guatemala
Physicians for Social Responsibility / IPPNW, Switzerland
Danish Physicians for the Prevention of Nuclear War (DLMK), Denmark
Medical Association for the Protection of the Environment and Against Nuclear and Biochemical Threat, Greece
French Physicians Against Nuclear Weapons (AMFPGN), France
Physicians Union Lege Artis, Serbia
Dutch Medical Association for Peace Research (NVMP), The Netherlands
Irish Doctors Environmental Association, Ireland
Association of Physicians and Medical Workers for Social Responsibility / IPPNW, Kenya
Society of Nigerian Doctors for the Welfare of Mankind, Nigeria
Physicians for Social Responsibility, Egypt
Physicians for Peace and Preservation of the Environment, Israel
Indian Doctors for Peace and Development (IDPD), India
Physicians for Peace and Social Responsibility, Malaysia
Austrian Physicians against Violence and Nuclear Dangers (OMEGA), Austria