Πιστές σχεδόν με ακρίβεια ημέρας οι θαλάσσιες χελώνες που επισκέπτονται το νησί της Κρήτης και φέτος.
Η έναρξη του καλοκαιριού συνοδεύτηκε με 2 ακόμα φωλιές στην Κρήτη. Αυτή τη φορά στην παραλία ωοτοκίας του Κομμού, στον κόλπο της Μεσσαράς, που με ενθουσιασμό ανακοινώθηκε την Τετάρτη 1η Ιουνίου από την εθελοντική ομάδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και η δεύτερη 2/6 στην παραλία ωοτοκίας του Μάλεμε, στον κόλπο των Χανίων, από την αντίστοιχη εθελοντική ομάδα.
Πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός αυτό και για τις δύο ομάδες, που αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στις παραλίες της Κρήτης μιας που, όπως έχει τονιστεί αρκετές φορές, είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες στην Ελλάδα, αναφορικά με την ωοτοκία.
Η Κρήτη όμως, μας τροφοδοτεί συνεχώς με ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για αυτό το σπάνιο και ιδιαίτερα μοναδικό είδος που εκατομμύρια χρόνια υπάρχει στον πλανήτη και συνεχίζει και επισκέπτεται το αγαπητό, σε πολύ κόσμο, νησί.
Εκτός από ελπίδες, δημιουργεί όμορφες εικόνες και αναμνήσεις για όλον αυτόν τον κόσμο που ενδιαφέρεται, αγαπά, προστατεύει και επιθυμεί να συνεχίζει να υπάρχει στον πλανήτη αυτό το είδος. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι η φυσική απόδειξη ότι οι παραλίες της Κρήτης αξίζουν την προσοχή μας, αξίζουν να συνεχίσουν να είναι ποιοτικές και να έλκουν ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν πόσο σπάνιες είναι για να συνεχίζουν να τις επισκέπτονται.
Και οι τρεις εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τουλάχιστον 37 μέχρι στιγμής νέοι άνθρωποι, από πολλές γωνιές αυτού του πλανήτη, εκφράζουν την χαρά τους που είχαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία της ανακάλυψης μιας φωλιάς θαλάσσιας χελώνας πριν ολοκληρώσουν την διαμονή τους στο νησί.
Η ευχή που έρχεται από όλα αυτά τα παιδιά που με μεγάλο θάρρος επισκέφθηκαν την Κρήτη για τις θαλάσσιες χελώνες της, είναι μία: Σώστε τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης.
Και αυτό έχουν σκοπό να κάνουν για τους επόμενους 4 μήνες μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη.
Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά σε όλους όσους διατηρούν τις επιχειρήσεις τους επί των παραλιών ωοτοκίας να μην ξεχνούν να εφαρμόζουν τα απλά αλλά ζωτικής σημασίας διαχειριστικά μέτρα:
Τα διαχειριστικά μέτρα είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί της παραλίας από τώρα έως τα μέσα Οκτώβρη όχι μόνο για την προστασία των βιοτόπων των θαλασσίων χελωνών αλλά και για την προστασία του, ίσως πιο σημαντικού φυσικού πόρου που έχει το νησί της Κρήτης και που δεν είναι άλλο από, της μοναδικής ομορφιάς, παραλίες του.