Σαββατοκύριακo
23-24  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5179RSS FEED
Το χρονικό της ντροπής κάνει τον γύρο του κόσμουΚλειστή πάλι η Ακρόπολη, τσιφλίκι συμβασιούχων και Υπουργών
Αποκλεισμένη και όμηρος των συμβασιούχων βρέθηκε και πάλι η Ακρόπολη, την ώρα που το κράτος προσπαθεί να συγκεντρώσει έσοδα και στύβει στην κυριολεξία μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το απαράδεκτο φαινόμενο επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και χρόνια και το πολιτικό προσωπικό μας αδυνατεί να δώσει μια λύση για να λειτουργήσει επιτέλους κανονικά το σπουδαιότερο μνημείο της ανθρωπότητας.

Υποτίθεται ότι στην χώρα δίνεται η μεγάλη μάχη για την ανόρθωση των οικονομικών, για τις μεταρρυθμίσεις, για να πιάσουν τόπο οι θυσίες, για να βγούμε από το τούνελ.

Την ίδια ώρα, η Ακρόπολη δεν κόβει εισιτήρια, τα μισά μας μουσεία είναι κλειστά και σημαντικοί αρχαιολογικοί και προϊστορικοί χώροι έχουν βάλει λουκέτο – το μουσείο του Ηρακλείου παραμένει κλειστό από το 2006, η Κασταλία Πηγή από το 1995 επειδή δεν μπορούν να βρουν τρόπο να στηρίξουν τις Φαιδριάδες Πέτρες και ο μοναδικός προϊστορικός οικισμός της Σαντορίνης επίσης από το 1995, επειδή δεν μπορούν να του βάλουν ένα βιοκλιματικό στέγαστρο, χωρίς αυτό να πέφτει και να σκοτώνει κόσμο!

Η χθεσινή απογοητευτική εικόνα, με τους συμβασιούχους να αποκλείουν για άλλη μια φορά την Ακρόπολη και να την κρατούν όμηρο μέχρι το πρωί, ήλθε να προστεθεί στο διαχρονικό άγος, σε μια απίστευτη ντροπή.

Αν δεν μπορούν να κρατήσουν ανοιχτή την Ακρόπολη, πώς περιμένουμε να μας βγάλουν από το Μνημόνιο; Αν δεν μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τις μοναδικές πηγές που διαθέτει η χώρα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, από πού περιμένουν να εισπράξουν; Μόνο από τους φόρους και τις περικοπές;

Πρόκειται για πρωτοφανή πολιτική ανικανότητα, που δεν παρουσιάζεται σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν ανατίθεται σε συμβασιούχους η φύλαξη του σημαντικότερου μνημείου της. Και καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν διαθέτει ένα τόσο σημαντικό μνημείο.

Οι συμβασιούχοι δηλώνουν τώρα ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους – οπότε θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των δυσαρεστημένων τουριστών που θα φύγουν από την χώρα μας χωρίς να έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης!

Οι απεργοί ζητούν μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, άμεσες προσλήψεις των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και καταβολή δεδουλευμένων 22 μηνών και να μην απολυθούν οι συνάδελφοί τους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.  Και οι τουρίστες βλέπουν και πάλι την Ακρόπολη πίσω από τα κάγκελα και την φωτογραφίζουν από μακριά με τηλεφακό!

Η ιστορία της ντροπής είναι μακριά. Στο μέσο της τουριστικής περιόδου, τον Ιούλιο του 2007, οι αρχαιοφύλακες ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, που κατέληξαν σε τετραήμερη απεργία (21, 22, 23 και 24 Ιουλίου).

Στις 18 Ιουνίου 2008 η απεργία και κινητοποίηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εκ μέρους των Αρχαιολόγων (επειδή, λέει, θα ήταν ΝΠΙΔ!), κράτησε μακριά τους τουρίστες. Όλο το καλοκαίρι του 2008 τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι υπολειτούργησαν, είτε λόγω των κινητοποιήσεων, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε «λόγω εργασιών» (που δεν τελειώνουν ποτέ). Οι εικόνες από τα ελληνικά κλειστά μουσεία έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σε άλλη περίπτωση, η Ακρόπολη είχε μείνει κλειστή επί μέρες, επειδή οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για την διακοπή του «επιδόματος πολιτισμού» ύψους 150 ευρώ, εξαιτίας της κατάργησης του αμαρτωλού Ειδικού Λογαριασμού!

Ήταν τον  Δεκέμβριο του 2008, όταν για πάνω από μία εβδομάδα η Ακρόπολη και άλλοι επιλεγμένοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι (Κνωσός, Λευκός Πύργος) έμειναν κλειστοί με τεράστιες συνέπειες στον τουρισμό μας.

Τον Φεβρουάριο του 2009, οι συμβασιούχοι που έμεναν απλήρωτοι, εργάζονταν με δικαστικές αποφάσεις και δεν τους είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, μισθοί και το επίδομα αδείας για το 2008, έκλεισαν πάλι την Ακρόπολη. Στις 26 Φεβρουαρίου προκλήθηκε σάλος όταν έγινε γνωστό πως δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο οι επιβάτες τριών κρουαζιερόπλοιων! Δηλαδή, 3.000 τουρίστες από όλον τον κόσμο! Η είδηση έκανε και πάλι τον γύρο του κόσμου μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Τον Ιούνιο του 2009, ουρές σχημάτιζαν οι τουρίστες έξω από τα εκδοτήρια εισιτηρίων, λόγω της συγκέντρωσης των διπλωματούχων ξεναγών, επειδή διαφωνούσαν με διάταξη νόμου που επέτρεπε να ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και οι πτυχιούχοι Αρχαιολογίας ή Ιστορίας της Τέχνης!

Το Μουσείο της Ακρόπολης παρέμεινε κλειστό και την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα 2010. Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στην δημοσιότητα και μια μακριά λίστα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που θα έμεναν κλειστά στις διακοπές του Πάσχα, επειδή, βέβαια, δεν πληρώνονται οι αργίες. Ως γνωστόν, βέβαια, οι τουρίστες που βρίσκονταν εκείνες τις μέρες στην Ελλάδα δεν είχαν Πάσχα!

Στις 25 Μαΐου του 2010 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτων Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε 24ωρη απεργία, μπλοκάροντας τα εκδοτήρια εισιτηρίων

 Η Ακρόπολη είχε μείνει κλειστή και όταν η τουριστική σεζόν βρισκόταν στο φόρτε της, στις 13 του περασμένου Ιουλίου. Και όταν λίγες μέρες αργότερα υπήρξε γενική απεργία, έμειναν κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί μας χώροι!

Έχουμε φθάσει στο σημείο να έχουμε μουσεία χωρίς επισκέπτες, με τις εισπράξεις να βρίσκονται συνεχώς σε πτώση – και όταν παρουσιάζουν άνοδο αυτή είναι αμελητέα μπροστά σ’ αυτά που μπορούσε να εισπράττει η χώρα από τους θησαυρούς της – και με τον πολιτισμό μας να υπολειτουργεί.


Η χώρα δεν κατάφερε ποτέ να συνδέσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό της. Η Ακρόπολη δεν συγκαταλέγεται καν μεταξύ των 50 δημοφιλέστερων αξιοθέατων του κόσμου. Αποτέλεσμα: Την Σφίγγα της Αιγύπτου επισκέπτονται κάθε χρόνο 3 εκ τουρίστες και την Ακρόπολη μόλις 1,1 εκ τουρίστες!