Πέμπτη
18 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
Στην Αδριανούπολη η Ευρώπη βρήκε την «ασπίδα» της!
18/03/2020

Γράφει ο Πάνος Ν. Λύρας*


1.-   Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου: Τα τελευταία γεγονότα στην Αδριανούπολη, κ.Διευθυντά, αιχμαλώτισαν το μυαλό μας και το γύρισαν στα παλιά στο 1004 μ.Χ., στον καιρό του Βουλγαροκτόνου, όπως τα έβαλε τα γεγονότα εκείνα στο μυαλό μας και στην καρδιά μας η Πηνελόπη Δέλτα. Παρακάτω, για να θυμηθούμε τα αξέχαστα παιδικά – εφηβικά μας χρόνια, θα παραθέσουμε τις πέντε (5) πρώτες ενότητες από τις προσωπικές μας σημειώσεις σχετικά με το αθάνατο έργο της Πηνελόπης Δέλτα με τίτλο «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου».   

2.-   Στην Αδριανούπολη το 1004 μ.Χ.:

(1)   Ένας γέρος με ένα κοριτσάκι ψάχνουν για κατάλυμα: Στην Αδριανούπολη, δίπλα στον Έβρο, στις 15 Αυγούστου το βράδυ, 1004 μ.Χ., ένας γέρος με ένα κοριτσάκι 5 χρόνων περίπου, ψάχνει για κατάλυμα, αλλά μάταια. Όλοι οι χώροι είναι κατειλημμένοι.

(2)   Ένας νέος χωρικός προσφέρεται να βοηθήσει: Ένα νέος χωρικός αναλαμβάνει να οδηγήσει το γέρο με το κοριτσάκι στο σπίτι του στρατηγού Κρηνίτη, του Κατεπάνω, όπως λέγονταν ο Διοικητής των μεγάλων περιοχών, των Θεμάτων.

(3)   Ο γέρος αποκαλύπτει ποιος είναι: Στο πρόσωπο του νέου χωρικού, ο γερο-Παγράτης, πατέρας του Γρηγόρη, αναγνωρίζει τον Έλληνα κατάσκοπο Νικήτα. Ο γερο-Παγράτης μιλάει για τη Σκάμπα, τη βουλγαρική πόλη που εργαζόταν, το στρατηγό Ευστάθιο Δαφνομήλη, ένα διαβατήριο χωρίς όνομα που επιδεικνύεται μαζί με ένα σταυρό πολύτιμο με το όνομα της αείμνηστης αυτοκράτειρας Ελένης, νύφης του Βουλγαροκτόνου από τον αδελφό του. Γίνεται λόγος για το στρατηγό Νικουλιτσά του τσάρου Σαμουήλ, και τον πατέρα του μικρού κοριτσιού που ήταν αξιωματικός του Βουλγαροκτόνου που σκοτώθηκε εν υπηρεσία.

(4)   Η αρχόντισσα και τα δύο δωδεκάχρονα αγόρια: Ο Νικήτας οδηγεί το γερο-Παγράτη σε αρχοντικό όπου υπάρχει ένα μελαχρινό ψηλό αγόρι του Κατεπάνω και το μικροκαμωμένο λιγνό ξανθό με τα γαλανά μάτια. Είναι ο Κωνσταντίνος και ο Μιχαήλ, που καλοδέχτηκαν το μικρό κοριτσάκι, την Αλεξία.

(5)   Ο Νικήτας συζητάει με το Διοικητή: Ο Διοικητής ενημερώνεται από το Νικήτα για τη ζωή της εξαδέλφης του Ευδοξίας στη Θεσσαλονίκη, που παντρεύτηκε το Βούλγαρο στρατηγό Δραξάν. Η συζήτηση έκλεισε γρήγορα γιατί ο στρατηγός βιαζόταν να πάει στην Εκκλησία για τη σχετική τελετή.

3.-   Τα γεγονότα στην Αδριανούπολη το 2020 μ.Χ.: Ο Ερντογάν παίζοντας τα διπλά και τριπλά γεωπολιτικά του παιχνίδια, αν και ταλαιπωρεί αναιτίως τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις μας, προσέφερε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μια σπάνια ευκαιρία να δουν τα πραγματικά και πρωτεύοντα επείγοντα συμφέροντά τους. Η λέξη «ασπίδα» που χρησιμοποίησε η επικεφαλής της Κομισιόν δίπλα στον Έβρο ίσως αποδειχθεί ο όρος «κλειδί» που θα φέρει την αμυντική ενοποίηση της Ευρώπης. Τουλάχιστον αυτό διαισθανόμαστε και ευχόμαστε.

4.-   Όλοι εκτός Βουλγαρίας;: Τις ημέρες που ο Ελληνισμός δοκιμάζεται και όλη η Ευρωπαϊκή ηγεσία σπεύδει στον Έβρο για ηθική και υλική συμπαράσταση, ο Βούλγαρος ηγέτης, Μπορίσωφ ταξιδεύει στην Τουρκία και «σταυροφιλιέται» με τον αλαζόνα Πρόεδρό της. Τι εξυπνάδες είναι αυτές πάλι; Και πώς εξηγείται ενώ η Βουλγαρία είναι πλησιέστερη χώρα προς την Κεντρική Ευρώπη, προς τη Γερμανία, ο Ερντογάν σώνει και καλά να θέλει να διοχετεύσει στην Ευρώπη όλους τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες της Γης μέσω Ελλάδας; Αλλά ας δούμε προσεκτικά τη Γεωγραφία της περιοχής της Αδριανούπολης – Καστανιών κλπ.

5.-   Η Γεωγραφία στο τριεθνές «Ελλάδα – Τουρκία – Βουλγαρία»: Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση των τριών (3) ποταμών που πηγάζουν από τη Βουλγαρία και συναντιούνται στην Αδριανούπολη (τριπόταμο). Είναι ο Τούντζας, ο Έβρος και ο Άρδας. Ο Έβρος είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας που πηγάζει από το όρος Σκόμιο της Βουλγαρίας, διασχίζει την Ανατολική Ρωμυλία, έχει μήκος περίπου 500 χλμ. και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος, δίπλα από την Αλεξανδρούπολη. Τα άλλα δύο ποτάμια Άρδας και Τούντζας είναι παραπόταμοι. Η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης κατάφερε να έχει δύο προγεφυρώματα, το Καραγάτς προς την Ελλάδα και το βουλγαρικό Καραγάτς προς τη Βουλγαρία, όπως βλέπουμε παρακάτω. Οφείλουμε να ασχολούμαστε με αυτές τις λεπτομέρειες για να συνειδητοποιούμε τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τις τυχόν δυσκολίες στην άμυνά μας. Θα συνεχίσουμε τη Γεωγραφία της περιοχής Έβρου αναφέροντας τα ονόματα των κυριοτέρων πόλεων και χωριών από κάτω προς τα πάνω: Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα, Καστανιές, Δίκαια, Ορμένιο (το τελευταίο ελληνικό χωριό προς Βορράν), Σβίλεγκραν (Βουλγαρία), Αδριανούπολη, Καραγάτς (Τουρκία).

 

6.-   Και τώρα τι γίνεται;: Προσοχή, γιατί βρισκόμαστε σε δύσκολα χρόνια, «στο γάιδαρο καβάλα» που λέει και η παροιμία και δεν μπορείς να κατέβεις γιατί θα σε κλωτσήσει. Σε περιστάσεις ανωτέρας βίας ατονούν κάποιες πολυτελείς συμπεριφορές δήθεν ανθρωπισμού σε κάθε λογής μετανάστη και φροντίζεις πρώτα τα δικά σου αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένεια και την πατρίδα σου και αργότερα, όταν περάσει η μπόρα, βλέπουμε. Ε, πάντως, όχι και να μας τρυπάει τα σύνορα ο κάθε λαθρομετανάστης και να μας φλομώνουν με τα δακρυγόνα οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες… Ας μάθουν όλοι ότι τα αστεία τελείωσαν.  

 

*Οικονομολόγος, Πτυχιούχος ΣΕΘΑ (Σχολής Εθνικής Αμύνης)