Πάνω στην Ελλάδα είναι στραμένα τα βλέμματα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με τα οικονομικά της ζητήματα και κορυφαίο εκείνο του χρέους να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη ότι δε θα υπάρξουν σκληρά μέτρα φορολόγησης, και κυρίως στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η χώρα αναμένει με ιδιαίτερη ανησυχία την εφαρμογή του μνημονίου.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε ζήτημα αρχής την αποτροπή του Grexit.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο think tank Bruegel, η διένεξη στο ζήτημα της Ελλάδας κατέστησε εφικτή τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, εξήγησε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τασσόταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει, ο Σόιμπλε επιθυμούσε να συνδυαστεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Στο μεταξύ, την ανάγκη για αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τον ΦΠΑ υπογράμμισε μεταξύ άλλων για το ελληνικό φορολογικό σύστημα στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. δείχνει για την Ελλάδα ότι το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap), υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ.
Πάντως, επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα.
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας τη χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας τη βάση ΦΠΑ.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.