Σαββατοκύριακo
31  Ιούλιος 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3968RSS FEED
Οι επεκτατικές θρησκείες
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Όσοι πιστεύουν ότι φτιάχνοντας ναούς άλλης θρησκείας, δεν θα έχουν προβλήματα, είναι εντελώς σε λανθασμένο πλαίσιο, διότι αυτό το σχήμα δεν λειτουργεί με τις επεκτατικές θρησκείες που θέλουν όλο και περισσότερα ό,τι και να κάνετε. Επειδή θεωρούν ότι το φυσιολογικό είναι η κατάκτηση εδάφους μέσω της αλλαγής θρησκείας.

Οι επεκτατικές θρησκείες δεν βασίζονται στην ιστορία αφού δεν έχουν πρόβλημα να την σβήσουν για να επιβάλλουν τη δική τους πραγματικότητα. Δεν αναζητούν μια μορφή ισορροπίας, αλλά ένα ζωτικό χώρο επειδή θεωρούν αυτόματα και αντανακλαστικά ότι οι άλλες θρησκείες είναι όχι μόνο αιρέσεις αλλά και εχθρικές. Έτσι τις αντιμετωπίζουν πολεμικά.

Σε αυτήν την περίπτωση ένας νέος ναός είναι απλώς η αρχή μιας επέκτασης που εξελίσσεται γρήγορα σε κατοχή. Όταν οι επεκτατικές θρησκείες είναι ακραίες τότε βλέπουν τις άλλες ως εμπόδια που πρέπει να καταστρέψουν για να συνεχίσουν την πορεία τους, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα δημιουργήσουν τριβές έως τη ρήξη.

Είναι ένα γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες όταν δέχονται χτυπήματα βαρβαρότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις θρησκείες βαρβαρότητας, δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός. Απλώς οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν πρέπει ν’ αφήσουν κανένα πίσω και κανένα κάτω.

 

https://lygeros.org/56044-gr/