Πέμπτη
4 Ιουνίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3546RSS FEED
Πώς ψήφισαν/δεν ψήφισαν οι νέοι
Γράφει η
Αγγελική Χαραλαμποπούλου

Καλές οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls. Χρήσιμα εργαλεία και για τους δημοσκόπους και για τους πολιτικούς. Όχι μόνο γιά την πρόγνωση-να μάθουμε όσο πιό νωρίς γίνεται το αποτέλεσμα της εκλογής, αλλά κυρίως- για τους πολιτικούς- να μάθουν τα πώς και τα γιατί της όποιας τοποθέτησης του εκλογικού σώματος, απέναντι στις επιλογές και τα προγράμματα τους.

Γιά να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ποιοτική ανάλυση στοιχείων και παραμέτρων και όχι απλή παράθεση αριθμών.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία  για το πώς ψήφησαν οι εκλογείς ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην αποία τους κατέταξαν. Και από την απλή αριθμητική παρουσίαση προέκυψε πως οι νέοι –ηλικιακή ομάδα 17 μέχρι 34 χρόνων – δεν ψήφησαν τόσο πολύ  το κόμμα της  Νέας Δημοκρατίας όσο οι άλλες , μεγαλύτερες ηλικίες.

Ένσταση!

Μετρήθηκε η συνολική αριθμητική συμμετοχή  των  ψηφοφόρων αυτής της ηλικιακής ομάδας;

Έγινε σύγκριση με την αντίστοιχη των άλλων ηλικιακών όμάδων;

Και κυρίως, έγινε ποιοτική αξιολόγηση των ΄΄ψυχρών αριθμών΄΄;

Άς  λογαριάσουμε απλά (μπακαλίστικα) γιά να είναι και πιό κατανοητά:

800.000  περίπου  οι νέοι μας που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια  και  στους οποίους ο δημοκρατικός-προοδευτικός Σύριζα δεν  έδωσε το δικαίωμα να ψηφίσουν εκεί που ευρίσκονται.

...πόσες και πόσες χιλιάδες εποχιακιά απασχολούμενοι  νέοι (μισοάνεργοι δηλαδή) είναι στα νησιά και τα τουριστικά μέρη για τον επιούσιο-ποιός τους δίνει άδεια να πάνε να ψηφίσουν;

...βάλε και τους ετεροδημότες  νέους, που η οικογένειά τους για συναισθηματικούς και άλλους λόγους εξακολουθεί να διατηρεί τα εκλογικά δικαιώματα στον τόπο καταγωγής, τους νέους που θα ήθελαν  να πάνε να ψηφίσουν, αλλά το ταμείο τους είναι μείον λόγω ανεργίας  ή γιατί τα 360 ευρώ μηνιαίως, κατά μέσον όρο, δεν επιτρέπουν τέτοιες ΄΄πολυτέλειες΄΄.

...και μαντέψτε,  τί λέτε  να ψήφιζαν όλοι αυτοί αν είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν;