Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5115RSS FEED
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥΚαμπανάκι για ψυχολογικό σοκ
07/08/2012
Χειρότερη είναι η ψυχολογική από την οικονομική διάλυση που απειλεί την Ευρώπη σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ» ο κ. Μόντι εκφράζει την ανησυχία του για την «ψυχολογική διάλυση» της Ευρώπης, λέγοντας ξεκάθαρα:

«Οι εντάσεις που μας συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια φέρουν ήδη μία ψυχολογική προδιάθεση διάλυσης της Ευρώπης. Εάν το ευρώ  αρχίσει να προκαλεί αποξένωση μεταξύ των Ευρωπαίων, τότε θα καταστραφούν και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παροτρύνει, χωρίς να κατονομάζει κανέναν, τους Ευρωπαίους ηγέτες, να διατηρήσουν μία ελευθερία κινήσεων απέναντι στα κοινοβούλιά τους.

«Αν οι κυβερνήσεις δεσμεύονται απολύτως από τις αποφάσεις των κοινοβουλίων, χωρίς να έχουν φροντίσει να κρατήσουν για τον εαυτό τους ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, τότε η διάλυση της Ευρώπης θα αποτελεί πιο πιθανή εξέλιξη από την περαιτέρω ενοποίησή της», επισημαίνει, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις αν και πρέπει να ακολουθούν τις αποφάσεις της Βουλής, έχουν όμως και το καθήκον να «διαπαιδαγωγούν» το κοινοβούλιο.

Στην ερώτηση αν μπορεί να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης, ο κ. Μόντι απαντά: «Ναι, είναι δυνατόν, αλλά δεν θα πέσει από τον ουρανό».

Παράλληλα, ο Μάριο Μόντι αναφέρεται με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στους χειρισμούς του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έμμεση εξαγγελία του περί αγοράς κρατικών ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Τονίζει ότι και ο ίδιος έχει επισημάνει επανειλημμένα τις «σοβαρές διαταραχές» στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων που απαιτούν την άμεση δραστηριοποίηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης. «Αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν πολύ γρήγορα» καταλήγει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το Βερολίνο έσπευσε από την πλευρά του να διατυπώσει την πλήρη διαφωνία του με τον τεχνοκράτη Ιταλό πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν τα κοινοβούλια.

«Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων πρέπει να έχουν δημοκρατική νομιμότητα. Η καγκελάριος έχει συνείδηση του γεγονότος ότι στη Γερμανία τα νομοσχέδια πρέπει να υποστηρίζονται από το κοινοβούλιο και ότι αυτό πρέπει να συμμετέχει στην εκπόνησή τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Επεσήμανε, εξάλλου, πως στη Γερμανία το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τον τελευταίο καιρό την τάση να ενισχύει τις ήδη σημαντικές αρμοδιότητες της Μπούντεσταγκ.

«Θα ήταν καλό να επαναφέρουμε λίγη ηρεμία στη συζήτηση», είπε ο Στράιτερ, σπεύδοντας να προσθέσει πως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μόντι σχετικά με τη φήμη του Βερολίνου στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες που του απευθύνονται ότι εμποδίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επέμβαση στην ευρωζώνη. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα δράσει μέσα στο πλαίσιο της εντολής της», είπε ο Στράιτερ.

Νωρίτερα χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο» για την ευρωπαϊκή ενότητα τον τόνο της συζήτησης για την κρίση στην ευρωζώνη.

«Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί μια προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση. Έχουμε ανάγκη να ενισχυθεί και όχι να εξασθενήσει η δημοκρατική νομιμότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο Βεστερβέλε.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής πλειοψηφίας στη Μπούντεσταγκ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε από την πλευρά του πως «τα δικαιώματα του κοινοβουλίου ή του κοινοβουλευτισμού δεν πρέπει να μειώνονται από την ενίσχυση των εκτελεστικών θεσμών στην Ευρώπη».