Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Η Ευρωζώνη δεν θα μειώσει τα πλεονάσματαΕξελίξεις σε οικονομία και ληξιπρόθεσμες
08/11/2019

Στους 4.351.315 ανέβηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 476.413.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατασχέσεις ενώ περίπου 1,8 εκατ. οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 4,907 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο διαμορφώνεται πλέον στα 104,916 δισ. ευρώ, έναντι του ποσού των 104,490 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.

Σε μηνιαία βάση το νέο ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε στα 588 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2018 είχε φτάσει σε 1,419 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση κατά 58,6%.

Στο μεταξύ, ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% φέτος- πολύ κοντά δηλαδή στον επίσημο στόχο της κυβέρνησης- προβλέπει για την ελληνική οικονομία η μονάδα ερευνών του Economist (EIU).

Για το 2020, ωστόσο, ρίχνει τον πήχη στο 2,2%, δηλαδή 0,6 μονάδα χαμηλότερα από την επίσημη εκτίμηση της Αθήνας στον προϋπολογισμό και τον κρατάει κοντά σε αυτά τα επίπεδα και για τις επόμενες χρονιές. Και τούτο γιατί πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πουν τελικά το «ναι» στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα τελευταία να στέκονται έτσι εμπόδιο σε μία πιο δυναμική ανάκαμψη.

Σε αναφορά τους για την ελληνική οικονομία οι ειδικοί της EIU αποτιμούν θετικά το έως τώρα έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και σημειώνουν πως αυτή προσφέρει τη βάση για μία πιο σταθερή και αποτελεσματική διοίκηση. Ωστόσο καλείται, όπως υπογραμμίζουν, να παλέψει με προκλήσεις που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σημειώνουν ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της. Ειδικότερα δεν βλέπουν μία θετική εξέλιξη στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να υπάρξει χώρος για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα, που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη. «Δεν περιμένουμε οι πιστωτές της Ελλάδας να επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια)» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Με τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ δεν θα φτάσει πολύ πάνω από το 2%, εμποδίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης ν