Σαββατοκύριακo
26-27  Μαίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2806RSS FEED
Χριστουγεννιάτικη παροχή: Pacta sunt servanda Κύριε Πρωθυπουργέ !!
Γράφει ο
Γιάννης Κουλούρης

Η φράση την οποία ο πρωθυπουργός μας επαναλαμβάνει συχνότερα από κάθε άλλη, ιδίως τον τελευταίο καιρό, είναι η λατινική ρήση pacta sunt servanda , η οποία δηλώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Μόνο που φαίνεται να εννοεί ότι αυτό ισχύει για τους άλλους, και ιδίως τους ξένους προς τους οποίους κυρίως την απευθύνει, και όχι για τον εαυτό του.

Έτσι με το πρόσφατο «αυτοκρατορικού τύπου» διάγγελμά του, εξήγγειλε, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με κανέναν, χριστουγεννιάτικη παροχή προς ορισμένη μερίδα συνταξιούχων, παρότι στη γραπτή συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με τους δανειστές μας αναφέρεται σαφώς ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να  γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους.

Όπως τόνισα και σε πρόσφατο άρθρο μου σε αυτήν την εφημερίδα, ο κύριος πρωθυπουργός φαίνεται πως θεωρεί  τους δανειστές μας ως κουτόφραγκους που μπορεί να τους ξεγελά και άλλα να συμφωνεί και άλλα να κάνει. Και πέραν τούτου εκλαμβάνει τις φιλοφρονήσεις που του κάνουν για τη στάση μας στο μεταναστευτικό ως εύσημα προς το πρόσωπό του, και δεν κατανοεί ότι « τον έχουν πάρει στο ψιλό», γιατί βρήκαν το κορόιδο για να του φορτώσουν όλους τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες.

Φαίνεται πως το τελευταίο ταξίδι του στην Κούβα και οι συναντήσεις του με τους διάφορους ηγέτες τύπου Μαδούρου, αναζωπύρωσαν τα αριστερίστικα επαναστατικά στοιχεία του, και ονειρεύεται να μετατρέψει τη χώρα μας σε Βενεζουέλα, γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται αυτή η αυθαίρετη και «τσαμπουκαλίδικη» στάση του.

Όμως όλα αυτά έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μας με τους δανειστές και τους συμμάχους μας που, παρά τα προσχήματα που τηρούν, σίγουρα κατά βάθος αντιλαμβάνονται ότι το κορόιδο γίνεται επικίνδυνό τόσο για τη χώρα του όσο και για την Ευρώπη, και έχουν αρχίσει να ζητούν αυστηρότερη τήρηση των συμφωνιών και περισσότερα μέτρα .Γιατί εάν, στις συνομιλίες που θα έχει, προσπαθήσει να τους πείσει ότι η εξαγγελία του δεν είναι μονομερής και αυθαίρετη ενέργεια, θα του απαντήσουν ασφαλώς:

Pacta sunt servanda Mr Tsipras!

Και  δυστυχώς τις συνέπειες τις πληρώνει η χώρα!

Σχετικά τώρα με την ίδια τη χριστουγεννιάτικη παροχή, όπως έγραψα και σε τελευταίο άρθρο μου, ο τρόπος διανομής της αποτελεί μέγα σκάνδαλο, αφού αδικεί κατάφωρα οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ ευνοεί οικογένειες με μεγάλες συντάξεις. Έτσι π.χ. μία οικογένεια με ένα μόνο συνταξιούχο των 851 € δεν θα πάρει επίδομα, ενώ μία οικογένεια με δύο συνταξιούχους  π.χ. των 849 € ο καθένας, δηλαδή εισόδημα μόνο από συντάξεις 1698€, θα πάρει επίδομα και μάλιστα διπλό!!!!

Εάν γινόταν δίκαιη κατανομή του επιδόματος, με βάση τη συνολική σύνταξη και λοιπά εισοδήματα μιας οικογένειας, και με χαμηλότερο όριο επιδότησης, π.χ. τα 580€ που είναι το κατώτατο όριο ενός εργαζόμενου,  θα περίσσευαν αρκετά χρήματα για να ενισχυθούν και άλλες οικογένειες δεινοπαθούντων, όπως π.χ. οι άνεργοι.

Δυστυχώς, όπως απεδείχθη  στη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική,  αντί να εστιάσει την κριτική της στην ουσία και να προτείνει τροποποίηση του σκανδαλώδους τρόπου διανομής του επιδόματος, ακολούθησε την πάγια τακτική της στείρας κριτικής χωρίς προτάσεις, και έτσι πέρασε αδιόρθωτο το σκάνδαλο αυτό. Πάλι καλά που την τελευταία έστω ώρα άλλαξε στάση και δεν το ψήφισε κιόλας, ώστε να νομιμοποιήσει το σκάνδαλο και την αδικία.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τη λαϊκίστικη και ψηφοθηρική πολιτική των δύο ακραίων κομμάτων, που ενώ συνήθως λένε όχι σε όλα, αυτή τη φορά ψήφισαν ανεπιφύλακτα το σκάνδαλο αυτό, ενώ με άλλη στάση θα μπορούσαν να πετύχουν την τροποποίησή του ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη και να ενισχυθούν όσοι έχουν πραγματική και επιτακτική ανάγκη.

Με την ευκαιρία θέλω και πάλι να επαναλάβω ότι οι  αδικίες και οι εύνοιες που έχουν γίνει στο παρελθόν στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι η κύρια αιτία που αυτό και κατ’ επέκταση η χώρα,  ευρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει τόσο σε άρθρα μου όσο και στο βιβλίο μου «αξιοκρατική πολιτεία»,  ο μόνος τρόπος να διορθωθεί είναι να γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων παλαιών και νέων, με ενιαία κριτήρια για όλους, με βάση τις συνολικές εισφορές κάθε συνταξιούχου και τα έτη ασφάλισής του, και οποιεσδήποτε μειώσεις πρέπει να γίνουν τώρα ή στο μέλλον να γίνονται  από τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει για όσους συνταξιούχους έχουν ευνοηθεί στο παρελθόν.

Για τη λύση αυτή, την  οποία  έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση έστω και με εσφαλμένο τρόπο, και τη θεωρώ ως το μόνο μέτρο της που είναι στη σωστή κατεύθυνση, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται τελευταία στα διάφορα παράθυρα της τηλεόρασης πληροφορίες ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα ο επανυπολογισμός, και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να γίνει όχι με τα πραγματικά στοιχεία για κάθε συνταξιούχο, αλλά με οριζόντιο και αυθαίρετο τρόπο. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα αποτελεί μεγαλύτερο σκάνδαλο από τα προηγούμενα, και θα σημαίνει ότι το στελεχιακό κατεστημένο των αρμόδιων υπουργείων, με το αβάσιμο  πρόσχημα της δυσκολίας ανεύρεσης των σχετικών στοιχείων, θα επιβάλει και πάλι την κυριαρχία του και θα διαιωνίσει το ευνοιοκρατικό σύστημα που έχει επιβάλει υπέρ ορισμένων ομάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, και ότι στην ουσία είναι αυτό που κυβερνά τη χώρα και όχι οι εκάστοτε υπουργοί. Στο κατεστημένο αυτό οφείλεται ασφαλώς και ο σκανδαλώδης τρόπος διανομής του χριστουγεννιάτικου επιδόματος.

Εάν θέλουμε να γίνουν πραγματικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, από το κατεστημένο αυτό πρέπει να αρχίσουμε.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης