Σαββατοκύριακo
26-27  Μαίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2806RSS FEED
Παράλογες απειλές
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας μας εξηγούσε τόσο καιρό ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα είχε καμιά σημασία, τώρα απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα.

Έτσι φαίνεται και η συνοχή της σκέψης του. Αυτές οι παράλογες απειλές έρχονται να αναδείξουν το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας που δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια της Δημοκρατίας.

Απλώς σίγουρα μερικοί αναλυτές και πολιτικοί θα πάθουν ένα νοητικό σοκ, αφού μας έλεγαν ότι η Τουρκία ήταν με το μέρος μας για το μεταναστευτικό. Τώρα φαίνεται περίτρανα ότι ήθελε από την αρχή να το χρησιμοποιήσει ως εκβιασμό για να προχωρήσει με βίαιο τρόπο την ενταξιακή της πορεία.

Έτσι, επηρεάστηκε από το οθωμανικό σύστημα και πίστευε ότι το στρίμωγμα δίνει άλλες δυνατότητες. Αλλά τώρα πρέπει να αποδεχθεί ότι πήρε αυτό που δεν περίμενε. Προσπαθεί να μας πείσει τώρα ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ενοχλήσουν περισσότερο την Ευρώπη.

Απ’ ότι φαίνεται ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από αυτά όπου επικρατεί ο ραγιαδισμός, μετά από πολλές προσπάθειες, δεν πιστεύουν καθόλου στη υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Αν αυτή θέλει να έχει κάποια δυνατότητα σεβασμού, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανακαλύψει τι σημαίνει η έννοια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά αυτό θα χρειαστεί την αποκάλυψη της έννοιας της ελευθερίας.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης