Τετάρτη
17 Οκτωβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2949RSS FEED
Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

     Ο κ. Τσίπρας, στα τρία σχεδόν χρόνια που κυβερνά, απέδειξε ότι είναι μετρ στη διαστροφή της πραγματικότητας και είναι εξαιρετικός στο να παρακάμπτει και ταυτόχρονα να αποενοχοποιείται από τη σωρεία των ψευδών με τα οποία κατάφερε να κερδίσει απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

     Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία ως «γερμανοτσολιάδες», αλλά τον Ιούλιο του 2015 η ΝΔ τήρησε εθνικά υπεύθυνη στάση και κράτησε ζωντανό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

     Θα είχε κάνει το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ εάν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι;

     Έτσι και τώρα που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμβαθύνει την ήδη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, μπορεί να υπολογίζει στην εθνικά υπεύθυνη στάση του κ. Μητσοτάκη.

      Άλλωστε μια καλή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι χρήσιμη για τη χώρα και θα βοηθήσει και την επόμενη κυβέρνηση.

      Είναι ευπρόσδεκτη η αναγνώριση από την κυβέρνηση της σημασίας που έχει για τη χώρα η στενή συνεργασία με τους μέχρι πρότινος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «φονιάδων των λαών Αμερικάνους».

      Η σοβαρότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ουσιαστική στήριξή της στις μεγάλες στρατηγικές επιλογές, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα.

      Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είχε σημαντική και συμβολική και ουσιαστική σημασία.

      Ο  πρόεδρος κ. Τραμπ στις δηλώσεις του, ήταν σαφής για τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ενέργειας, ενώ επεσήμανε τις δύσκολες αποφάσεις που έχει κληθεί να λάβει η Ελλάδα και τις ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις.  

      Ωστόσο ήταν εμφανές ότι ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα αμυντικής συνεργασίας. Ευχαριστεί για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας και προαναγγέλλει την αναβάθμιση των F-16 κόστους 2,4 δις. δολαρίων (ή 1,3 δις. δολάρια περίπου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση συν τα αντισταθμιστικά).

      Δεν αρκούν όμως μόνον οι καλές προθέσεις, ούτε οι δηλώσεις για την αξιοπιστία της χώρας. Και τούτο διότι, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά στο παρελθόν, ελάχιστα πράγματα έγιναν.

      Ας περιμένουμε να δούμε αν τα υμνητικά λόγια του κ. Τραμπ για την Ελλάδα, θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

      Ως προς τις επενδύσεις, τώρα, καλές είναι οι διακηρύξεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά που είτε δε θέλουν είτε είναι ανίκανοι να τις προχωρήσουν.

      Σήμερα οι Αμερικανοί βλέπουν τον αντιαμερικανισμό στη χώρα μας  σε ύφεση και μια αριστερή κυβέρνηση να λύνει διάφορα θέματα με τρόπο που τους ικανοποιεί.

      Αλλά η διεθνής στήριξη δεν διέσωσε ποτέ στη μεταπολιτευτική περίοδο πολιτικούς ηγέτες που την  απολαμβάνουν.

      Επιπλέον, με την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την 3η αξιολόγηση.

      Η διαδικασία που ξεκινά θα είναι η πλέον καθοριστική της περιόδου και εν πολλοίς θα κρίνει το κατά πόσον η πορεία προς τις αρχές του νέου έτους, θα είναι προεκλογική.

      Πιθανόν θα αποδειχθεί η κρισιμότερη του προγράμματος και Λυδία λίθος για τον κυβερνητικό σχεδιασμό « εξόδου από τα Μνημόνια».

      Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι όσο θα αναγκάζεται και θα πιέζεται να κάνει τα απαιτούμενα βήματα για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος αποσυντονισμού και η ανάγκη συνεχούς διευθέτησης ανοιχτών λογαριασμών με το κόμμα και τις ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό.

      Είναι εύκολο για έναν πολιτικό να νοιώθει ότι βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου με όλα τα κόκκινα χαλιά. Στο τέλος της ημέρας όμως, το πολιτικό παιχνίδι εξαρτάται  από άλλα πράγματα.  

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε. 


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης