Σάββατο
16 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5171RSS FEED
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
21/01/2012
Τέλος στις συζητήσεις περί υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έβαλε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης, υπενθυμίζοντας πως «ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει πει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», και προσθέτοντας πως «ο Γ. Παπανδρέου έχει εκφραστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο πάρα πολλές φορές και, κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα καθημερινά να επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι αναγκασμένος και πολύ περισσότερο δεν είναι υποχρεωμένος, καθημερινά, να υπογράφει πιστοποιητικά. Γι αυτό το θέμα έχει μια ξεκάθαρη θέση. Έχει πει ο ίδιος ότι δεν θα είναι υποψήφιος».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM και αναφερόμενος στον τελικό αριθμό των υποψηφίων, ο κ Μπεγλίτης υπενθύμισε όσα προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο «πρέπει να συγκεντρώσεις 105 υπογραφές από το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η αριθμητική η ίδια επιβάλλει και τον τελικό αριθμό των υποψηφίων».

Γνωστοποίησε επίσης πως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τέθηκε και ζήτημα εκλογικού νόμου, με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στη «δυνατότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κυρίως όμως με την μορφή μιας κοινής πρότασης για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».

Ο Κώστας Σημίτης

Στο μεταξύ, νέος κύκλος αντιπαραθέσεων ανοίγει με την ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνέδριο του Ιδρύματος Heinrich Bell και του Freie Universitat του Βερολίνου, με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο» και με συνομιλητή του τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια ομιλία που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα, quo vadis», ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει πολιτικά μοιραίο λάθος την παράλειψη συνάρτησης των στόχων του Μνημονίου με τις πραγματικές εξελίξεις και την όξυνση της ύφεσης και υποστηρίζει πως «η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση».

«Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος», εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός και σημειώνει πως «η παράλειψη» αυτή, «είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, υποστηρίζει, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

Πρότασή του είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει "τη φυγή προς τα εμπρός" δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε». «Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Η αλληλεγγύη -αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός- είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση. Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται και στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική οικονομική πολιτική αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μια οικονομική διακυβέρνηση, που δεν θα περιορίζεται όπως σήμερα μόνο σε τρέχοντα προβλήματα, αλλά θα φροντίζει για την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της στην ΟΝΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης».

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «χαμένη» από πλευράς μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης τη δεκαετία συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, συμπληρώνοντας πως «αυτό πληρώνουμε σήμερα».

Σε ομιλία του στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ για την ενέργεια, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του PSI και για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτω από 90%, το 2020, εφόσον υπάρξει συμφωνία, υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλότερη ανάπτυξη και προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις.

Αν και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτίμησε πως έως ότου υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και εξοφληθούν τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει αβεβαιότητα.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, τέλος, ότι ενώ υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 για λόγους που συνδέονται με τους περιορισμούς των δικτύων μεταφοράς, την αρνητική οικονομική συγκυρία, τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση των επενδύσεων, τις δυσκολίες αδειοδότησης, κ.α.

ΠΑΣΟΚ εναντίον Προβόπουλου

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά διευκρινίσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, για όσα είπε σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, την Παρασκευή σχετικά με την καθυστέρηση λήψης μέτρων και εκφράζοντας την άποψη ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη.

Το ΠΑΣΠΚ ζητεί από τον κ. Προβόπουλο να αποσαφηνίσει «εάν πράγματι αποδίδει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα στην πρώτη περίοδο της θητείας της, την ευθύνη για την κρίση, όπως ισχυρίστηκε τηλεοπτικό κανάλι κατά την διάρκεια σχετικού ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων».

Καλεί παράλληλα τον διοικητή της ΤτΕ, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται, «έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί στη συσσώρευση των ελλειμμάτων και του χρέους κατά την περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και στο έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα ως αποτέλεσμα αυτών, αν πράγματι αποδίδει αυτήν την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να το πει ευθαρσώς, αν όχι, ας πράξει τα δέοντα».