Τετάρτη
6 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5161RSS FEED
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝΑνταλλαγή απόψεων, αλλά σε άλλο μήκος κύματος
20/09/2010
«Εποικοδομητική» χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές η χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου – Μπαν Κι Μουν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γραμματείας του Οργανισμού και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν όλα τα θέματα – η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι σχετιζόμενες με το Ιράν εξελίξεις. Το ζήτημα της Κύπρου, όμως, αναφέρεται ως ανάγκη για συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», χωρίς βέβαια καμιά αναφορά στο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Όσον αφορά στο θέμα των Σκοπίων, στην ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται λακωνικότατα ότι οι δύο πλευρές «αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της ονομασίας»
Ο κ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση, υπήρξε περισσότερο αναλυτικός. Αφού υπογράμμισε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου, τόνισε ότι σχετικά με το Κυπριακό πρέπει «να υπάρξει λύση με επανένωση της Κύπρου πάντα μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ε.Ε.».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και επέμεινε πως οι έξωθεν παρεμβάσεις και πιέσεις υπονομεύουν κάθε σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επί του προκειμένου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η ισχυροποίηση του κ. Ερντογάν παρέχει πολλά περιθώρια «για να μπορεί κανείς να περιμένει να ξεφύγουν (σ.σ. οι Τούρκοι) από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού».
Οσον αφορά στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι επανέλαβε στον κ. Μπαν Κι Μουν πως η Ελλάδα έχει επιδείξει τη βούλησή της για αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα εντός του πλαισίου των ελληνικών κόκκινων γραμμών  που είναι ξεκάθαρες». Κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα αναμένει να επιδείξει ανάλογη βούληση και η άλλη πλευρά.