Τρίτη
21 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4020RSS FEED
Κορονοϊός: Γιατί δεν κάνουν το αυτονόητο
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε τεράστιο θέμα με το εμβόλιο της Astra Ζeneka, το οποίο άσχετα με τους λόγους που το προκάλεσαν, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου αυτού, και κινδυνεύει να εκτροχιάσει το όλο σύστημα εμβολιασμού της χώρας με τις γνωστές δυσμενείς συνέπειες για την πανδημία, τον τουρισμό κλπ. Για το θέμα αυτό έχω τις εξής παρατηρήσεις:

α) Όλα τα εμβόλια έχουν ποσοστό αποτελεσματικότητας πάνω από 90% όπως λέγεται, υπάρχει επομένως και ένα ποσοστό 5-10% για το οποίο τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, δηλαδή δεν παράγουν αντισώματα και επομένως δεν προκαλούν ανοσία. Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να ανιχνευθεί ώστε να γνωρίζουν εκείνοι που τους αφορά ότι παρά τον εμβολιασμό δεν έχουν ανοσία; Με άλλα λόγια δεν πρέπει να γνωρίζει κάποιος εμβολιασμένος αν έχει ή δεν έχει ανοσία; Προφανώς και πρέπει.

β) Παρότι η επιστήμη μου δεν είναι η ιατρική, θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να το μάθει κανείς αυτό είναι να κάνει μετά από ένα εύλογο χρόνο από τη δεύτερη δόση ένα τεστ αντισωμάτων, και κανονικά θα έπρεπε η πολιτεία να το συστήνει αυτό σε όλους και να γίνεται δωρεάν ή τουλάχιστον να συνταγογραφείται. Και όμως όχι μόνο αυτό δεν γίνεται, αλλά με έκπληξή μου άκουσα σε κάποια από τις υποτιθέμενες ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας, (που έτσι όπως γίνονται καθόλου ενημερωτικές από πρακτικής απόψεως δεν είναι, όπως έχω γράψει επανειλημμένως σε προηγούμενα άρθρα μου) , να λέει ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο και δεν παρέχει την κατάλληλη ένδειξη!! (τουλάχιστον εγώ έτσι κατάλαβα). Προσωπικά πάντως το έχω κάνει με δικά μου έξοδα.

γ) Ειδικά για το εμβόλιο της Astra Ζeneka λέγεται ότι παράγει ικανοποιητική ανοσία από τον πρώτο εμβολιασμό (αλήθεια πως διαπιστώνεται αυτό;). Αν έτσι έχουν τα πράγματα πιθανόν για ορισμένους να μην απαιτείται η δεύτερη δόση για ένα τουλάχιστον αρκετό διάστημα, και έτσι να απαλλαγούν από το δίλλημα οι ήδη εμβολιασμένοι, και μετά να αρχίσουν τον εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο. Ελπίζω το Υπουργείο Υγείας να δώσει απάντηση στο θέμα αυτό και στα υπόλοιπα που αναφέρω ανωτέρω, για το λόγο αυτό ανακοινώνω το άρθρο αυτό και στον κ. Υπουργό Υγείας.

δ) Τέλος θέλω και πάλι να σημειώσω ότι ενώ στην αρχή είμαστε από τις καλύτερες χώρες παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό μας, σήμερα είμαστε από τις χειρότερες , και μόνο τελευταία άρχισε κάπως να βελτιώνεται η κατάσταση. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό. Θέλω επίσης να τονίσω ότι παράλληλα με την άρση απαγόρευσης της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να τηρούνται και οι ώρες κοινής ησυχίας, γιατί αυτές παραβιάζονται  συστηματικά και πολλοί υποφέρουν και αδυνατούν να κοιμηθούν. Δεν είδα όμως να γίνεται κάποια τέτοια σύσταση, η νομοθέτηση.