Ο υπουργός απλώς εκδίδει δελτία κλειστών μουσείωνΣύγχρονοι Μοροζίνηδες καταστρέφουν 2.500 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού
Εικόνες δυσφήμησης και απίστευτης πολιτικής ανικανότητας έστειλε χθες η Ελλάδα στον κόσμο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δίνει μάχη για να ξαναμπεί στις αγορές.
Ο νέος αποκλεισμός της Ακρόπολης από τους απλήρωτους επί 22 μήνες συμβασιούχους, αντιμετωπίστηκε με ξύλο και δακρυγόνα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δείξει την πυγμή της με φόντο τον Παρθενώνα.
Η «Ελεύθερη Ζώνη» επισήμανε εντόπισε χθες το πρόβλημα μιας χώρας που δεν είναι σε θέση να κρατήσει ανοιχτά τα μνημεία από τα οποία υποτίθεται ότι ελπίζει να αποκομίσει κάποια έσοδα.
Ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος, αρμόδιος, υπεύθυνος και αμετακίνητος στη θέση του, όπως προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό απουσίαζε στο εξωτερικό με σκοπό, υποτίθεται την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
Οι εικόνες που έφθαναν και τον συνόδευαν στο ταξίδι του, ήταν εικόνες ντροπής και απόλυτης απαξίωσης του ελληνικού πολιτισμού.
Επιθέσεις των ΜΑΤ ακόμη και σε ξένους δημοσιογράφους, καπνοί και δακρυγόνα, μια απίστευτη βιαιότητα κάτω από τον Ιερό Βράχο που το ανίκανο ελληνικό κράτος έχει εγκαταλείψει σε απλήρωτους και έκτακτους υπαλλήλους.
Ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος έδωσε μάχη για να μείνει στην αρμοδιότητά του ο ΟΠΑΠ, δηλαδή το φιλέτο, δεν έχει ακόμη βρει τρόπο να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, για το οποίο, βέβαια, πρέπει να απολογηθούν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Πολιτισμού.
Βρίσκεται, όμως, ο κ. Γερουλάνος στην θέση του εδώ και έναν ακριβώς χρόνο. Πέρσι τέτοιον καιρό, δήλωνε δεξιά-αριστερά ότι… θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
«Πρώτη μου προτεραιότητα», έλεγε σε συνέντευξή του στο «Εθνος», «είναι η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις». Ανήγγειλε μητρώα επιχορηγούμενων φορέων και οργανισμών, κριτήρια χρηματοδότησης και άμισθες εισηγητικές επιτροπές που θα αξιολογούν αν τα χρήματα των πολιτών πιάνουν τόπο. Τα κριτήριά του: «Τιμιότητα, αποτελεσματικότητα, πολιτικό αισθητήριο, συμφωνίες στις αρχές, τις αξίες, τις πολιτικές μας».
Έναν χρόνο μετά, ο κ. Γερουλάνος κρίνεται πράγματι από το αποτέλεσμα. Το είδαμε χθες στην Ακρόπολη, όπου οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, το σπουδαιότερο μνημείο της ανθρωπότητας παραμένει κλειστό και ο κ. υπουργός παραμένει άφαντος.
Το μόνο που πέτυχε ο κ. Γερουλάνος τελικά, είναι να κλείσουν και όσοι αρχαιολογικοί χώροι παρέμεναν ανοιχτοί.
Κι’ αυτό, διότι τον Ιανουάριο του 2010 το υπουργείο Πολιτισμού (ου μην αλλά και Τουρισμού, για να μην ξεχνιόμαστε), ανακάλεσε την προκήρυξη για 2.584 θέσεις εκτάκτων, επειδή διαπιστώθηκαν «αρρυθμίες και αποκλίσεις».
Πιθανόν και να ήταν έτσι. Αλλά στο μεταξύ τι συνέβη; Πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι να επαναπροκηρυχθούν οι 2.584 θέσεις θα παρέμεναν κλειστά το Βυζαντινό και το Χριστιανικό Μουσείο, όλος ο όροφος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (και οι 16 αίθουσες), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Επιγραφική και Προϊστορική Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, οι δύο αρχαιολογικές εκθέσεις στο Καστέλλο Ρόδου το Νομισματικό Μουσείο ( ο β΄ όροφος και όλο το Μουσείο την Κυριακή), τα Αρχαιολογικά Μουσεία Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Αταλάντης (ανοιχτό μόνο το Σαββατοκύριακο), Αγ. Νικολάου Κρήτης, Λυκόσουρας, Δίου.
Επίσης: Η Ψηφιακή Έκθεση Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας, η Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων, το Λαογραφικό Μουσείο Ρόδου, το Αρχοντικό Βουβάλα Καλύμνου, το Αρχοντικό Νικολαΐδη Πάτμου, τα Βυζαντινά Μουσεία Σύμης και Καστελλόριζου, το Μουσείο Μούρτζινων Καρδαμύλης.
Την ίδια ώρα, έκλεισαν οι Αρχαιολογικοί Χώροι: Μαλίων, Λατούς, Σέσκλου, Ευρωπού Κιλκίς, Παλατιανού Κιλκίς, Λευκαδίων (ανοιχτός μόνο το σαββατοκύριακο), Αμφίπολης, Φλώρινας (ελληνιστική πόλη), Πετρών, Πέλιννας Τρικάλων, Σικυώνας Καρδίτσας, Ιτωνίας Αθηνάς Καρδίτσας, Περιστεριάς, Ναός Απόλλωνος Καρδίτσας, Ασκληπιείο Τρικάλων, Κάστρο Αντιρρίου, Βόνιτσας, Αρτας, Φαναρίου, Μυτιλήνης, Βυζαντινή Συλλογή Αγίου Γερμανού Πρεσπών.
Παράλληλα, κινδυνεύουν οι Τάφοι της Βεργίνας, όπου δεν έχει γίνει συντήρηση από το 1977 και οι τοιχογραφίες μουλιάζουν, με την υγρασία να έχει φτάσει σε τέσσερις μακεδονικούς τάφους.
Για να μην πούμε για την Ακαδημία Πλάτωνος, όπου δεν βρίσκονταν 7.000 ευρώ για να την φροντίσουμε. Για να μην πούμε για το Λύκειο του Αριστοτέλους, που μένει κλειστό και χωρίς στέγαστρο για 13 χρόνια.
Χθες πληροφορηθήκαμε ότι όλη αυτή η ιστορία στην Ακρόπολη γίνεται για 10 εκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν όλων αυτών, δικαίως οι πολιτικοί που έχουν κυβερνήσει την «χώρα του πνεύματος και του πολιτισμού» έχουν επαξίως κερδίσει τον τίτλο των σύγχρονων Μοροζίνηδων.