Τρίτη
6 Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4643RSS FEED
Ευρωπαϊκή διάκριση και χρηματοδότηση για ερευνητικό πρόγραμμα με επικεφαλής το ΙΤΕ
21/04/2015

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι ανάμεσα σε αυτά που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αναδυόμενη τεχνολογία με πολλές πιθανές μελλοντικές εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη αξιολόγηση των ανταγωνιστικών προτάσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος FETOPEN-2014-2015-RIA του Horizon 2020 για τις Μελλοντικά Αναδυόμενες Τεχνολογίες, υποβλήθηκαν συνολικά 643 προτάσεις από όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτήθηκαν μόλις 24. Ανάμεσα σε αυτές και μάλιστα στην 11η θέση είναι η πρόταση που συντονίζει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μικρο-Νανοδόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ (ΕΜΝΥΛ) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.

Η ομάδα έχει επικεφαλής τον ερευνητή Εμμανουήλ Στρατάκη και αποτελείται από την Ανθή Ρανέλλα, το Γεώργιο Τσιμπίδη, δύο μεταδιδακτορικούς ερευνητές, τέσσερις διδακτορικούς και έξι μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στη σχετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιστημονική επιτροπή κριτών εκθείασε την αριστεία παγκοσμίου κλάσεως του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε θέματα κατεργασίας υλικών με Λέιζερ και Οπτική. Ιδρυτής/θεμελιωτής της εν λόγω δραστηριότητας στο IΤΕ είναι ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος και νυν αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η ανάπτυξη τεχνικών βιομιμητικής κατεργασίας υλικών με λέιζερ για την κατασκευή επιφανειών ιεραρχικής κλίμακας με σημαντικές εφαρμογές στη μικρορευστονική. Η μελέτη και η προσομοίωση βιολογικών συστημάτων με επιθυμητές ιδιότητες είναι γνωστή ως βιομιμητική. Στόχος είναι η προσαρμογή σε συνθετικά κατασκευάσματα των μεθόδων και των συστημάτων που βρίσκονται στη φύση.

H ελληνική ερευνητική ομάδα συντονίζει μια διεθνή σύμπραξη ερευνητικών φορέων που αποτελείται από δύο πανεπιστημιακούς εταίρους (το Τμήμα Φυσικής του αυστριακού Πανεπιστήμιου Γιοχάνες Κέπλερ και το τμήμα Εμβιομηχανικής του γερμανικού Πανεπιστημίου του ’αχεν), από τέσσερα γερμανικά και ισπανικά ερευνητικά Ινστιτούτα (μεταξύ των οποίων το διάσημο Fraunhofer) και μια αυστριακή εταιρία κατασκευής μικρομηχανικών συστημάτων και επιστρώσεων υψηλής τεχνολογίας, την High-Tech Coatings GmbH.

Η ερευνητική προσπάθεια της ομάδας αποσκοπεί στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών κατεργασίας λέιζερ για την ανάπτυξη επιφανειών που μιμούνται τις θαυμαστές ιδιότητες συγκομιδής, μεταφοράς, και καθοδήγησης υγρών, τις οποίες εμφανίζουν τα εξωτερικά στρώματα των κελύφων σπάνιων υδρόβιων ερπετών, καθώς και τις εξαιρετικές ιδιότητες αντίστασης στη φθορά και στην τριβή, που χαρακτηρίζουν τα κελύφη σπάνιων σκαθαριών.
Ο δρ Στρατάκης δήλωσε, ότι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αναμένεται να οδηγήσει σε μια καινοτόμο τεχνολογία κατασκευής προηγμένων μικρονανομηχανικών στοιχείων, με ενισχυμένη αντοχή στην τριβή και φθορά, π.χ. στην ανάπτυξη υψηλής απόδοσης ρουλεμάν ολίσθησης και μικρομηχανικών εξαρτημάτων αντλιών. Επιπλέον, η κατασκευή βιομιμητικών επιφανειών με ακραίες ιδιότητες υποδοχής και διαχείρισης ρευστών αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για εφαρμογές που αφορούν στο διαχωρισμό νερού και πετρελαίου, στη μειωμένη αντίσταση στις υποβρύχιες εφαρμογές και στην αποτελεσματική ψύξη ηλεκτρονικών υψηλής ισχύος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο βιομηχανικός εταίρος του προγράμματος θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση υψηλής απόδοσης στοιχείων ολίσθησης, καθώς και καινοτόμων επιστρώσεων κινούμενων μικρομηχανικών στοιχείων, με εξαιρετική αντοχή στη φθορά και στην τριβή.