Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΣΤΟ 26% ΕΩΣ ΤΟ 2020Από ΑΠΕ το 22% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας
02/09/2014

Στο 22% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναλογούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 26% έως το 2020, ωστόσο η έκθεση προβλέπει ότι η εξάπλωση της ανανεώσιμης ενέργειας θα επιβραδυνθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πολιτικές αλλαγές.

Η κατάσταση είναι δυσμενέστερη στον τομέα των βιοκαυσίμων για μεταφορικά μέσα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης, αναφέρει η έκθεση του διακυβερνητικού οργανισμού.

Συνολικά η παγκόσμια ηλεκτρική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να φτάσει τις 7.310 τεραβατώρες (TWh) το 2020, σημειώνοντας αύξηση 5,4 τοις εκατό ανά έτος. Τη μεγαλύτερη άνοδο θα σημειώσουν η Βραζιλία και η Ινδία, ενώ στην Κίνα θα υπάρχει μικρότερος ρυθμός αύξησης, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων, η έκθεση προειδοποιεί πως η πολιτική υποστήριξη εμφανίζει τάσεις αποδυνάμωσης στις κύριες αγορές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βραζιλίας. Παράλληλα όμως ισχυροποιείται σε νέες αγορές εκτός του ΟΠΕΚ, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία.