Τετάρτη
17 Οκτωβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2950RSS FEED
ΣΤΟ 26% ΕΩΣ ΤΟ 2020Από ΑΠΕ το 22% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας
02/09/2014

Στο 22% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναλογούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 26% έως το 2020, ωστόσο η έκθεση προβλέπει ότι η εξάπλωση της ανανεώσιμης ενέργειας θα επιβραδυνθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πολιτικές αλλαγές.

Η κατάσταση είναι δυσμενέστερη στον τομέα των βιοκαυσίμων για μεταφορικά μέσα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης, αναφέρει η έκθεση του διακυβερνητικού οργανισμού.

Συνολικά η παγκόσμια ηλεκτρική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να φτάσει τις 7.310 τεραβατώρες (TWh) το 2020, σημειώνοντας αύξηση 5,4 τοις εκατό ανά έτος. Τη μεγαλύτερη άνοδο θα σημειώσουν η Βραζιλία και η Ινδία, ενώ στην Κίνα θα υπάρχει μικρότερος ρυθμός αύξησης, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων, η έκθεση προειδοποιεί πως η πολιτική υποστήριξη εμφανίζει τάσεις αποδυνάμωσης στις κύριες αγορές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βραζιλίας. Παράλληλα όμως ισχυροποιείται σε νέες αγορές εκτός του ΟΠΕΚ, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης