Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωσε που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να πορευτεί η Τουρκία στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με αυτήν, η Άγκυρα καλεί τη διεθνή κοινότητα «να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Και, όπως αναφέρθηκε, «μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί να κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».
Η Τουρκία κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία (η οποία στην ανακοίνωση αποκαλείται «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου»)για «μονομερείς προσπάθειες για έρευνες επί των πηγών υδρογονανθράκων στη δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις που έχει κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά περί δίκαιης κατανομής», με την Άγκυρα να «συμμερίζεται τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ».
Στην ίδια ανακοίνωση, αναφερόταν ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότιμη ιδρυτική βούληση των δύο λαών και στην πολιτική τους ισότητα».
«Περιμένουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάψει να συμπεριφέρεται ως μοναδικός κύριος των πηγών του νησιού, να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη περί σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι με βάση την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Στην ανακοίνωση αντέδρασε η Λευκωσία, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις, συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή Κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».
Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία να εκδώσει οδηγία με την οποία αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, με τον Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρα να δηλώνει:
«Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε σοβαρότατη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας την ανακοίνωση της Άγκυρας για μεταφορά πλατφόρμας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τη δέσμευση περιοχών για σεισμογραφικές έρευνες επίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε οικόπεδα, στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση.
Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ότι παραβιάζονται και δικαιώματα των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες έχουν συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων.
Είπε επίσης ότι η Λευκωσία έχει ήδη διαμορφώσει δέσμη διπλωματικών πολιτικών και νομικών αντιδράσεων για να αντιμετωπίσει τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα προκλήσεων, που δημιουργεί η Άγκυρα δεν μπορεί να διεξαχθεί εποικοδομητικός δομημένος διάλογος για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Το μείζον αυτό θέμα που έχει ανακύψει συζητήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε τόσο με τον κ. Αναστασιάδη, όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κασουλίδη, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρου να συντονίσουν τις κινήσεις τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Τελικά, η Λευκωσία έλαβε τις αποφάσεις της: Με την ομόφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού κόσμου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε την αναστολή των απευθείας συνομιλιών και ενημέρωσε επί τούτου τον ΟΗΕ.
Η Αθήνα, δια του γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αν. Μητσιάλη, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας, τόσο για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.
Σημειώνω πως το θέμα δεν έλαβε την δημοσιότητα που του αξίζει.
Και οπωσδήποτε δεν έγινε φασαρία ανάλογη με εκείνη που είχε δημιουργηθεί όταν η Κύπρος έμπαινε στο μνημόνιο.
Όλοι θυμόμαστε εκείνη την «ηρωική» εποχή.
Οι εγχώριοι «αντιμνημονιακοί» πανηγύρισαν, σήκωσαν τον κόσμο στο ποδάρι, έσπευσαν επί τόπου στη μεγαλόνησο για συμπαράσταση.
Αυτή τη φορά, μια ανακοίνωση και έξω από την πόρτα…