Πέμπτη
2 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4973RSS FEED
Μάθιου Νίμιτς: Ένα βιογραφικό που προβληματίζει
Γράφει ο
Ευάγγελος Λαζαρίδης

Το βιογραφικό του κ. Μάθιου Νίμιτς αρχίζει ... «...Matthew Nimetz (born June 1939) is an American diplomat. He is the United Nations Special Representative for naming dispute between Greece and Republic of Macedonia» [από Wikipedia]. Έχει αλλάξει πολλές δουλειές ο κ. Νίμιτς, όλες δεν χωράν σε ένα τετράδιο, οι μεταπηδήσεις του από αντικείμενο δουλειάς σε άλλο αντικείμενο δουλειάς δεν δένουν, είναι εντελώς διαφορετικά πεδία δραστηριοτήτων. Όλες οι θέσεις τις οποίες κατέλαβε είναι επιπέδου, ειδικών ισταμένων υψηλά στην ιεραρχία στελεχών των Ηνωμένων Εθνών, κάτι σαν τους «διεθνείς λυμεώνες»- νέμονται ευκαιρίες- οι οποίοι ποτέ δεν χάνονται.

Επί της ουσίας. Το ερώτημα είναι, αφού στο εκτενές βιογραφικό σημείωμά του ο κ. Νίμιτς έχει  την ονομασία των Σκοπίων ως «Republic of Macedonia»-αντί FYROM, όπως τον υποχρεώνει ο θεσμικός του ρόλος διαμεσολαβητή, γιατί χρησιμοποιεί τη «Συνταγματικά κατοχυρωμένη» επωνυμία, όπως οι Σκοπιανοί θέλουν-η Ελλάς λεκτικά αντιδρά/σε σε αυτή την πρωτοβουλία των σκοπιανών-γιατί συνεχίζει ο διαμεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς επιεικώς να προκαλεί; Τάχα «ψάχνει» την άλλη ονομασία, την κοινά αποδεκτή  που θα «συμφωνήσουν από κοινού» η Ελλάδα και το «νεογνό» κρατίδιο της FYROM ή, εν γνώσει του, χρόνο κερδίζουν οι σκοπιανοί, αφού οι Έλληνες απλώς παρίστανται;

Δεν αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική διπλωματία, από ελληνικής πλευράς ο Πρέσβης κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, δεν αντέδρασαν οι πολιτικοί από τα ύπατα αξιώματά τους. Και το προκλητικό: υπάρχει στο βιογραφικό του Μάθιου Νίμιτς φωτογραφία, ο ίδιος με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου να συνομιλούν, αυτό λίγους μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου (...July 2009, meeting.- VC!) αυτά τα απαράδεκτα σημαίνουν κάτι, σημαίνουν κάτι περισσότερο; (http://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Nimetz).

Έγραψα αυτά που διάβασα και είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο από καιρό, δεν είμαι ούτε συνομιλητής, ούτε με ρώτησε κανείς για το θέμα, αλλά έχω πολλά ερωτηματικά, τι κάνουμε, γιατί δεν τελειώνει η ιστορία αυτή, πως ένα κρατίδιο το οποίο προέκυψε από την σκόπιμη διάλυση κράτους πετυχαίνει -step by step.-επιτρέψτε μου το-αυτό που θέλει, όταν το θέλει...διασκεδάζει με τη διελκυστίνδα του συνολικού θέματος, στην χώρα του σωρεύει πλούτο, ενισχύεται με δύναμη του προκλητικού λόγου, κάνει αυτό που θέλει, εμείς είμαστε ... αισιόδοξοι απλώς.

Να δούμε από πιο κοντά το θέμα.

Ο κ. Nimetz, ασχολείται με το «όνομα» της FYROM από το Μάρτιο του 1994. Διαβάζω από το CV πάλι...«…From March 1994 to September 1945, he served as President Bill Clinton’s Special Envoy to mediate the resolution naming dispute. This effort culimated in the signing of the Interim Agreement of September 13, 1995 by Greece and the Republic of Macedonia at the United  Nations which resolved many of the issues between the two Countries.

Ο τ. Πρόεδρος Bill Clinton – να θυμίσω ο πρόεδρος Clinton ζήτησε να επισκεφτεί την Ελλάδα και εμείς-....οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις ... αντέδρασα βίαια- ήρθε για λίγες ώρες, να κοιμηθεί ένα βράδυ σαν «διωκόμενος», έφυγε όπως φεύγουν οι λαθρομετανάστες. Στην εντολή που έδωσε ο Clinton στον κ. Νίμιτς, ρητά αναφέρετε στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι FYROM, εμείς τι ψάχνουμε τόσα χρόνια αφού δύο τουλάχιστον Πρόεδροι των ΗΠΑ( Μπους στο Βουκουρέστι, Κλίντον στην Ουάσιγκτον) αναφέρονται στα Σκόπια με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα τους αλλάξουμε την απόφαση/γνώμη;

Αν τελικά δε την αλλάξουν θα κάνουμε τι;

Στο μακρύ διάστημα που  «διαπραγματευόμαστε», στα Σκόπια γίνονται θαύματα και υποδομές. Η προπαγάνδα των Σκοπίων δίνει καρπούς. Διαβάζω «από έρευνα του κ. Νίκου Μέρτζου, έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Το Μακεδονικό, Παίγνιο Γεωπολιτικό: ..σύμφωνα με το κρατικό ιδεολόγημα του Μακεδονισμού η κάποτε (άγνωστο πότε) Ενιαία Μακεδονία διαμελίστηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους: η Αιγαιατική Μακεδονία κατακτήθηκε από τους κατακτητές Έλληνες, η Πρίνσκα Μακεδονία απότους Βουλγάρους κατακτητές και η Βαρντάρσκα Μακεδονία από τους Σέρβους κατακτητές. Ένα τέταρτο τμήμα της παραχωρήθηκε στους Αλβανούς κατακτητές. Το 1944 η Βραντάρσκα απελευθερώθηκε από τον σέρβικο φασιστικό ζυγό και είναι η πρώτη ελεύθερη κοιτίδα του Μακεδονικού Έθνους που υποχρέωση έχει να απελευθερώσει τα άλλα υπόδουλα τμήματα και να τα ενώσει σε μια ενιαία Μακεδονία».

Αυτό το ιδεολόγημα δεν είναι κάποιο αόριστο θεώρημα. Είναι η αμετακίνητη κρατική πολιτική, καθημερινή διδασκαλία σε όλα τα σχολεία και τελικά, βίωμα. Τα παιδιά διδάσκονται ότι η Μακεδονία είναι ενιαία, πρέπει να απελευθερωθεί και να καταστεί ενιαία μέχρι τα Τέμπη. Με τέτοια προπαίδεια και τέτοιο απροκάλυπτο σκοπό τα Σκόπια επωφελήθηκαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον Σεπτέμβριο του 1991 κήρυξαν την πλήρη ανεξαρτησία τους με την προκλητική επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ...εμείς η Ελλάδα, σε αναγνώριση της προσφοράς των σκοπιανών... στείλαμε επιχειρήσεις να δουλέψουν εκεί, να εργαστούν οι ανυπόδητοι, επιδοτούμε με ποσά την τοπική οικονομία, αντί να κάναμε τότε: την μόνη αποδεκτή ενέργεια την άμεση παρέμβαση, να υποχρεώσουμε την ίδια ημέρα την ανάκληση της Συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν το κάναμε, τι έκαναν όμως στο διάστημα αυτό τα Σκόπια πέραν τα όσα στην αρχή αναφέρονται;

Πρώτο το Βατικανό αναγνώρισε την FYROM με την επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το Βατικανό γιατί βιάστηκε δεν του λείπουν οι καθολικοί πιστοί, την εποχή εκείνη οι συζητήσεις με την ορθόδοξη εκκλησία είχαν προχωρήσει για τη σύγκληση των δύο εκκλησιών.

Οι ΗΠΑ αγκάλιασαν το «νεογνό» κρατίδιο. Πολλά τα ερωτήματα, το βέβαιο είναι το θέμα έχει βάθος με άγνωστο τον πυθμένα.

Το Μακεδονικό άρχισε να δημιουργείτε ως διεκδικητικός γεωπολιτικός χώρος από τον Τίτο το 1945, αμέσως  με τη έναρξη του εμφυλίου. Κάτι είχε στο  μυαλό του, φαίνεται ήδη ξεδιπλώνεται. Τα επόμενα χρόνια, μετά τον εμφύλιο, η ελληνική διπλωματία «αντίπαλο» είχε τις ΗΠΑ για το θέμα του ονόματος. Εκφραστής της άρνησης ήταν ο Κίσιγκερ. Χειροτέρεψαν τα πράγματα με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ορκισμένη εχθρός της Ελλάδος εμφανίζεται η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κα Μαντλίν Ουλντπράιτ, οποία πρωτοστάτησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο πολύς κ. Τζόρτζ Σόρος, χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί την τεράστια δαπάνη της τόσης και τέτοιας προπαγάνδας για το όνομα  το οποίο διεκδικούν τα  Σκόπια.

Στηρίζει σθεναρά την απαίτηση των Σκοπίων το Εθνικό  Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας κ. λπ. Φίλος των Σκοπιανών ο διευθυντής του ΕΣΑ κ. Έλιοτ Άμπρους. Κοντά και πιο δυναμικά ο υφυπουργός Ντέιβιντ Φριντ.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος και μοναδικός υπουργός εξωτερικών στην ιστορία του ελληνικού κράτους που ανεγνώρισε «ίχνη» μακεδονικής εθνότητας στην ελληνική Μακεδονία. Όχι μόνο αναγνώρισε αλλά και με χρήματα του ελληνικού λαού χρηματοδότησε «μη κυβερνητικές» οργανώσεις να τα ανακαλύψουν.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους, έβαλαν τον Μάθιου Νίμιτς να διαπραγματευτεί το όνομα των Σκοπίων, οι προτάσεις του passer-by κ. Νίμιτς είναι ανθελληνικές(http://eamb-ydrohoos.blogspot.gr/2010/03/blog-post_11.html).

Η ουσία του πράγματος: Τα Σκόπια κατέχουν κεντρική θέση στον κρίσιμο  γεωπολιτικό διάδρομο Δύσης-Ανατολής, η κατάρρευσή του θα προκαλέσει ντόμινο στα ασταθή Βαλκάνια. Έως το 2008 οι κυβερνήσεις του Προέδρου Μπους, είχαν επενδύσει στα Σκόπια και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πρωταγωνιστών τους. Ο αγωγός ΑΜΒΟ ανήκει στις αμερικανικές εταιρείες Exxon και Chevron, την κατασκευή του έχει αναλάβει η αμερικάνικη εταιρεία Halliburton.

Η Αμερική χρησιμοποιεί στρατιωτικά τα νέα κρατίδια στα Βαλκάνια. Στο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με τα Σκόπια κατασκεύασαν τη γιγαντιαία στρατιωτική βάση Bond-steel, το μόνο ανθρώπινο  κτίσμα το οποίο είναι ορατό από την Σελήνη, μαζί με το Σινικό Τοίχος. 

Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε το πήγαινε έλα, τις δαπανηρές συναντήσεις η μια μετά την άλλη ή αν δεν μας αρέσει να κηρύξουμε «οικονομικό» Casus belli, σίγουρα τους νικάμε, άλλωστε η οικονομία τους στηρίζεται στις ελληνικές επιχειρήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί  στα Σκόπια.