Στατιστικά στοιχεία και έλλειμμα: Ποιος επιδιώκει αθώωση μέσω Εξεταστικής; 27/09/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθεί αν και σε ποιες περιόδους η Ελλάδα έστελνε στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία «πειραγμένα» στοιχεία.
Αν κρίνουμε από την τύχη που είχε η γνωστή βιομηχανία εξεταστικών που στήθηκε στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούμε να προδικάσουμε και αυτής της εξεταστικής την τύχη.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν αν λάβουμε υπ’ όψη όσα συνέβησαν στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις καταγγελίες για τα φουσκωμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που οδήγησαν στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Επί δύο ημέρες η Επιτροπή Οικονομικών εξέταζε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ – πρώτα τον πρόεδρο μόνο του και μετά τους διαμαρτυρόμενους για την μονοκρατορία του.
Συγγνώμη, αλλά καταλάβατε να βγήκε κάποιο συμπέρασμα; Όχι, βέβαια.
Έγιναν ερωτήσεις και εδόθησαν απαντήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ επέμεινε πως όλα ήταν καλά καμωμένα και τα μέλη της δήλωσαν πως έχουν να συνεδριάσουν ως διοικητικό συμβούλιο εδώ και έναν χρόνο, καθώς και ότι ουδέποτε επικύρωσαν τα στοιχεία που εστάλησαν στην Eurostat.
Και μετά; Μετά τίποτε. Θα περίμενε κανείς η Επιτροπή να ξανακαλέσει τον πρόεδρο και τουλάχιστον να τον διατάξει – διότι η Αρχή έχει γίνει ανεξάρτητη (λέμε τώρα) και υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής – να συγκαλεί τακτικά το διοικητικό συμβούλιο, όπως ο νόμος ορίζει.
Θα περίμενε επίσης η Επιτροπή να στείλει το μήνυμα στον υπουργό των Οικονομικών ότι δεν δικαιούται να καρατομεί αυτούς που η Βουλή διορίζει. Και να του διαμηνύσει πως δεν θα κάνει δεκτή την πρότασή του για απομάκρυνση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Διότι, τι στο καλό, και οι έξι άχρηστοι ήταν;
Επομένως, ποιο το νόημα να στηθεί άλλη μια εξεταστική, που απλώς θα προσέθετε ένα ακόμη κεφάλαιο στο έπος του διασυρμού της χώρας;
Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη εξεταστική έχει περάσει από σαράντα κύματα.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως μέχρι το τέλος του έτους (του… 2010) θα συνιστούσε εξεταστική επιτροπή για τα «greek statistics».
Είπε επίσης ότι θα διερευνάτο και η περίοδος 2001-2004, ώστε να συμπεριληφθούν και οι συναλλαγές με την Γκόλντμαν Ζακς και τα περίφημα swaps.
Δεν πρόλαβε να το πει και, στις 15 Οκτωβρίου (του 2010 για να μην ξεχνιόμαστε), έσπευσε να αλλάξει γνώμη.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «το επίκεντρο της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία πρέπει να είναι η περίοδος 2007 -2009, περίοδος που η διακυβέρνηση της Ν.Δ επέφερε βαρύτατο πλήγμα στη χώρα»!
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί κατά της Γκόλντμαν Ζακς, σχετικά με τα περίφημα swaps που κατά την περίοδο 2000-2001 χρησιμοποιήθηκαν για να μειώσουν το ελληνικό χρέος, λιμνάζει καιρό τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου κατέληξε.
Είχε κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από εκεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, η εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου «έπεσε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα (του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου), έστειλε την δικογραφία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, αυτός με τη σειρά του ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή και ο τελευταίος, συμφώνησε ότι η δικογραφία έπρεπε να αποσταλεί στην Βουλή!
Και έκτοτε παραμένει εκεί, στο γνωστό κενοτάφιο του βουλευτηρίου, εν υπνώσει!
Φθάνοντας στον Ιανουάριο του 2011, πληροφορούμεθα, δια στόματος του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή – προς έκπληξη του τότε υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που σήμερα, ως υπουργός των Οικονομικών δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει – «τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει διερεύνηση σε όλα τα πρόσφορα επίπεδα», καθώς «ήδη υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα στη Βουλή, υπογεγραμμένο από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα» και «όταν κριθεί ότι υπάρχει χρόνος και τεχνικά τρόπος, θα ενεργοποιηθούν και όσες (επιτροπές) δεν ενεργοποιήθηκαν έως τώρα».
Μάλιστα. Οπότε τώρα μπορούμε να πούμε πως «υπάρχει χρόνος», «τεχνικά τρόπος» και είναι η καταλληλότερη περίοδος (ενώ μας κυνηγάνε όλοι) να στήσουμε άλλη μια επιτροπή που θα μας εκθέσει χωρίς να οδηγήσει πουθενά.
Μετά τον θόρυβο με την ΕΛ. ΣΤΑΤ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – αυτοί οι από μηχανής θεοί που την κρίσιμη ώρα ζητάνε όλα τα χρήσιμα (για την προπαγάνδα) και επικίνδυνα (για την πατρίδα) πράγματα – κατέθεσαν αίτημα για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα στατιστικά στοιχεία.
Δεν τους πέρασε από το μυαλό να ζητήσουν το αυτονόητο, δηλαδή να συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αλλά μου θέλουν να γίνουν τώρα και… στατιστικολόγοι!
Προφανώς εννοούν ότι και αυτή η επιτροπή θα στηθεί μέσα στο κοινοβούλιο με μέλη τις αφεντομουτσουνάρες τους. Θεωρούν δηλαδή ότι είναι σε θέση να ελέγξουν οτιδήποτε που να έχει σχέση με την επιστήμη της Στατιστικής.
Ας πούμε πως το θεωρούν. Το θεωρεί, όμως, και ο κ. Παπανδρέου – ενδεχομένως και ο κ. Βενιζέλος, αν στο μεταξύ δεν πει κάτι το διαφορετικό;
Θέλει να λάμψει η αλήθεια; Όπως έλαμψε και με τις άλλες εξεταστικές;
Προφανώς, περί αυτού πρόκειται. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ανησυχήσει με το θέμα των στατιστικών στοιχείων που η ΕΛ.ΣΤΑΤ έδωσε το φθινόπωρο του 2010 σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και επιθυμούν να κλείσει η υπόθεση μέσω μιας ακόμη εξεταστικής επιτροπής - πλυντηρίου, το πόρισμα της οποίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό στοιχείο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου πιθανό να παραπεμφθούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Αλλά και ενώπιον οιουδήποτε δικαστηρίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν φίλοι και γνωστοί που δεν καλύπτονται, ούτε εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Διαφορετικά, δεν εξηγείται τέτοια πρεμούρα τώρα.
Έτσι δεν είναι;
Και ο νοών, νοείτω...