Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4990RSS FEED
ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑΕνέργεια από υπολείμματα ελιάς
31/01/2015

Τα υπολείμματα από την παραγωγή ελαιόλαδου χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Σουηδοί επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σύστημα θέρμανσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι σχεδιασμένο για να βελτιώσει τις σύγχρονες διαδικασίες μετατροπής οργανικών αποβλήτων σε ενέργεια.

Η πειραματική μονάδα παραγωγής ενέργειας βρίσκεται στην τοποθεσία Σαν Ισίδρο ντε Λόχα κοντά στη Γρανάδα και ακολουθεί μία διαδικασία τριών σταδίων.

Το σύστημα βασίζεται σε κυψέλες καυσίμου που απορροφούν το αέριο που διαχωρίζεται κατά την πολτοποίηση της ελιάς και παράγουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, ηλεκτροδοτώντας έτσι μια μικρή μονάδα επεξεργασίας ελαιόλαδου στην Ισπανία.

Στο πρώτο στάδιο τα απόβλητα από την παραγωγή ελιάς τοποθετούνται σε μία δεξαμενή, όπου διασπώνται και απελευθερώνουν μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και ενώσεις του θείου.

Στη συνέχεια τα βιοαέρια μεταφέρονται σε έναν αναμορφωτή, όπου καθαρίζονται ώστε να περιέχουν μόνο διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο.

Στο τελικό στάδιο, εμπλέκονται οι κυψέλες καυσίμου, οξειδώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο για τη δημιουργία θερμότητας και ηλεκτρισμού.