Σαββατοκύριακo
16-17  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5172RSS FEED
Τριγμοί λόγω τρόικαςΥδρογονάνθρακες εναντίον μνημονίων σε Ελλάδα και Κύπρο
Με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλον έναν έλεγχο της τρόικας και άλλη μια «τρύπα» στα έσοδα τόσο του δημοσίου, όσο και των ασφαλιστικών ταμείων, κάθε είδηση από το μέτωπο του ενεργειακού πλούτου της χώρας αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πολύ περισσότερο που είναι πλέον γνωστό ότι αν η Κύπρος είχε προλάβει να προχωρήσει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και κινδύνευε από βέβαιη χρεοκοπία αν δεν προσέφευγε στον μηχανισμό στήριξης, τα πράγματα σήμερα θα ήσαν πολύ διαφορετικά στη μεγαλόνησο.

Οι χθεσινές καλές ειδήσεις από το μέτωπο των ελληνικών υδρογονανθράκων, ενισχύουν την άποψη ότι η Αθήνα πρέπει να βιαστεί τόσο όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ και της οριοθέτησής της, όσο και στις έρευνες που θα καταδείξουν τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει υποθαλασσίως.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, από τις πρώτες απεικονίσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προκύπτουν «ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της εταιρίας PGS στη θαλάσσια περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες.

Η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013 και ήδη έχει ολοκληρωθεί το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών (fast track), που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.

Οι δύο γεωεπιστήμονες - στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής που είχαν μεταβεί στο Λονδίνο για μετεκπαίδευση, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η νορβηγική εταιρεία PGS, παρουσίασαν στον Υπουργό και τα μέλη της Ομάδας Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί, τα πρώτα παραδείγματα των μετρήσεων, από τα οποία προκύπτει το ενδιαφέρον στις γεωλογικές δομές.

Στόχος τόσο του Δημοσίου όσο και της PGS παραμένει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σημειώνεται πως οι συμβάσεις για τη παραχώρηση των τριών περιοχών (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) που είχαν προκηρυχθεί το 2011, αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.
Από την πλευρά του, ο κ. Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του υπουργείου και της αρμόδιας επιτροπής, δήλωσε ότι «οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».

Το κυπριακό μνημόνιο

Στο μεταξύ, στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το κυπριακό μνημόνιο, ενώ η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αποκάλυψε χθες το πλήρες κείμενο (στα αγγλικά) που έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Τρόικα.

Το Μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013 και κατ’ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ.

Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει το κυπριακό Μνημόνιο είναι:

- Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα).
- Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.
- Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0 - 1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012).
Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%.
- Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016.
Αυτό θα γίνει μέσω του «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.
- Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο.
- Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δις ευρώ στο διάστημα 2013-2016.
- Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.
- Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.
- Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%.
- Αύξηση των τιμολογίων των δημόσιων υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά 17%.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.