Οι επιπτώσεις από την μείωση της στρατιωτικής θητείαςΓράφει ο
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Με μεγάλη ευχαρίστηση και ανακούφιση αντιμετώπισαν οι Σκεπτόμενοι Έλληνες, οι οποίοι γνωρίζουν τα πράγματα, το ενδεχόμενο το οποίο σκέπτεται ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, περί αυξήσεως της θητείας των Κληρωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η μείωση της θητείας όλως αναιτίως, χωρίς να το ζητήσει σε καμία περίπτωση ο Ελληνικός λαός, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της προηγούμενης Κυβέρνησης και παρά την επιμονή της τότε Στρατιωτικής Ηγεσίας, ξεπέρασε το ελάχιστο όριο λειτουργίας και αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποτέλεσμα της αλόγιστης αυτής συμπεριφοράς μειώσεως της θητείας, πέραν του ορίου αντοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην σημερινή κατάσταση, που παραμένει ενεργώς και η από ανατολών απειλή, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Ελληνικός Κράτος γενικότερα, όπως:
- Η μειωμένη επάνδρωση πολλών Μονάδων πέραν του ορίου αντοχής των, χωρίς να διαφοροποιηθούν οι αποστολές των έθεσε αυτάς στην πραγματικότητα εκτός αποστολής.
- Με την μείωση της θητείας, πολλές Μονάδες στην προσπάθεια να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας των, εξαντλούν το προσωπικό των στις ανάγκες αυτές, με συνέπεια να μην εκπαιδεύονται οι κληρωτοί οπλίτες και με αποτέλεσμα, να δημιουργείται το λίαν επικίνδυνο φαινόμενο, της δημιουργίας ανεκπαίδευτης εφεδρείας. Το δε Ναυτικό και η Αεροπορία με το σημερινό καθεστώς παραμένει χωρίς εφεδρεία.
- Λαθεμένες ενέργειες της πολιτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προηγούμενων Κυβερνήσεων, σχετικά με την μείωση της θητείας πέραν των δυνατών ορίων και εις αντιστάθμισμα την αύξηση του αριθμού των Ε.Π.Ο.Π., χωρίς ν’ αναθεωρηθεί το καθεστώς της προσλήψεως αυτών, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Κράτος γενικότερα, όπως:
Λόγω ηλικίας και οικογενειακών υποχρεώσεων των Ε.Π.Ο.Π. δεν είναι εις θέση να εκτελέσουν αυτοί τις αποστολές των για τις οποίες προσελήφθησαν. Τυχόν δε απόλυση αυτών θα δημιουργήσει κοινωνικό πλέον πρόβλημα.
Επίσης η πρόσληψη μεγάλου αριθμού Ε.Π.Ο.Π. για την κάλυψη του κενού από την μείωση της θητείας των κληρωτών, εδημιούργησε αφ’ ενός άλλη μια οικονομική αιμορραγία στην ήδη προβληματική Οικονομία της χώρας μας, και αφ’ ετέρου αντί να προωθούμε τους νέους σε δημιουργικές και παραγωγικές εργασίες, τους προωθούμε απερίσκεπτα και αυτούς στον κρατικό Κορβανά χωρίς ουσιαστικό λόγο και προπαντός χωρίς να το ζητήσει ο Ελληνικός λαός.
Η αύξηση της θητείας τουλάχιστον στους 15 μήνες στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην παρούσα φάση γενικά, θα είναι πάρα πολύ επιτυχής και εύστοχη ενέργεια και με τον επικρατούντα σήμερα παθογόνο λαϊκισμό επίσης, μια γενναία πολιτική Πράξη.
Παράλληλα, κατά την γνώμη μας, θα πρέπει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ν’ αντιμετωπίσει το επίσης σοβαρό θέμα της «φυγοστρατίας». Καθ’ όσον οι καλούμενες εκάστοτε κλάσεις στρατευσίμων παρουσιάζονται προς κατάταξη, μειωμένες πολλές φορές κατά 50%, γεγονός που ακυρώνει κάθε σχεδίαση και δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών, τους πληβείους και του πατρικίους.
Υπ’ όψιν είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις να υπηρετούν σε μάχιμες Μονάδες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τέκνα πολιτικών, δημοσιογράφων και γόνοι πλουσίων.
Αυτό καταδεικνύει ή οι ως άνω κατηγορίες έχουν μειωμένο αριθμό τέκνων ή φυγοστρατούν με διάφορους τρόπους ή και εάν υπηρετούν τυπικά την θητεία των θα βρίσκονται σε θέσεις (Λούφα), εντός και πέριξ των Αθηνών. Αυτό είναι αδικία και απαράδεκτη κατάσταση, κάποτε πρέπει να έλθει ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με ανάλογο ηθικό και πολιτικό ανάστημα τέτοιο, ώστε να είναι σε θέση να άρει την μεγάλη αυτή αδικία και να κτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του.
«Η πατρίς ανήκει εις όλους μας, αλλ’ ουδείς εξ ημών είναι η Πατρίς. Και ο υποκαθιστών ή θέτων τον εαυτόν του υπεράνω της ιδέας αυτής, είναι ιερόσυλος και επαίσχυντος» (ΝΤΕΛ ΚΡΟΥΑ, Η Δύναμη του λόγου, σελ. 176).