Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗΑποζημίωση- ρεκόρ από την BP για την πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon
08/07/2015

Με το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ λήγει ο πετρελαϊκός κολοσσός BP τη δικαστική διαμάχη ετών προκειμένου να διευθετήσει την υπόθεση πετρελαιοκηλίδας του Deepwater Horizon για τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκάλεσε.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην αμερικανική ιστορία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την καταστροφή του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού και θα πρέπει να καταβληθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 ετών.

«Πριν από πέντε χρόνια αναλάβαμε τη δέσμευση να αποκαταστήσουμε την οικονομία και το περιβάλλον του Κόλπου και έχουμε εργαστεί από τότε να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο πρόεδρος της BP Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ.

Οι εκπρόσωποι της BP δήλωσαν πως αυτή η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ στα περίπου 40 δις που έχει κοστίσει ήδη η καταστροφή στην ΒΡ λόγω της υπαιτιότητάς της.

Η ΒΡ θα πληρώσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στα πλαίσια του νόμου περί καθαρού νερό για τα επόμενα 15 χρόνια. Η εταιρεία θα καταβάλει επίσης 6 δις σε πέντε πολιτείες του Κόλπου Αλαμπάμα, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισιπή και Τέξας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια για την κάλυψη ζημιών σε φυσικούς πόρους, ενώ θα καταβάλει επιπλέον 4,5 δις στις ίδιες πολιτείες ώστε να διευθετήσει άλλες οικονομικές απαιτήσεις .