Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2831RSS FEED
Χρειαζόμαστε αλήθεια
Γράφει ο
Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Στο ζόφο του ψεύδους και της αποπληροφόρησης που βιώνουμε οι Έλληνες πρέπει να συναισθανθούμε την απόλυτη ανάγκη της αλήθειας. Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος στα «Collectanea» του κάνει μιαν αναδρομή στον 20ό αιώνα και διερωτάται: «Τί απομάθαμε από τους σκοτεινούς μύθους του, δηλαδή τους αντίμαχους ολοκληρωτισμούς, κομμουνισμό, φασισμό και εθνικοσοσιαλισμό; Όσοι αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο κόσμο, ρήμαξαν τον κόσμο. Αυτό απομάθαμε».

Στη συνέχεια ο σημαντικός Έλληνας στοχαστής διερωτάται τί να ετοιμάζει ο 21ος αιώνας και συνιστά να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τα όσα συμβαίνουν και να μην εξιδανικεύουμε ή ωραιοποιούμε αδιόρθωτα τις προτιμήσεις μας. «Χορτάσαμε ιδανικά. Χρειαζόμαστε αλήθεια» καταλήγει.

Αυτή η χρεία της βίωσης και απαίτησης της αλήθειας λείπει από εμάς τους Έλληνες. Μας αρέσει να ζούμε σε ψευδαισθήσεις, άσκεφτα. Αν απαιτούσαμε από τους εαυτούς μας και από τους άλλους την αλήθεια και με κάθε τρόπο δείχναμε την αποδοκιμασία και την αποστροφή μας στο ψέμα και στην απάτη  ουδέποτε θα επικρατούσαν οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές, ουδέποτε οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα εκστόμιζαν τα όσα τερατώδη δηλώνουν σχεδόν καθημερινώς.

Είναι ωφέλιμο για την πορεία μας ως πολιτών να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας πώς ήρθαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία, τι είχαν υποσχεθεί για να την κατακτήσουν, με τι συνθήματα και ποια δικαιολογία προέβησαν στο δημοψήφισμα και πού αυτό κατέληξε, με τι χαρακτηρισμούς έχουν στολίσει τους αντιπάλους τους ενώ οι ίδιοι πράττουν χειρότερα εκείνων για τα οποία τους κατηγορούν... Κάθε τόσο εφευρίσκουν και έναν καινούργιο χαρακτηρισμό για τους αντιπάλους τους. Τελευταίος ότι η διαφορά τους είναι πως οι ίδιοι «μετ’ αγανακτήσεως» προχωρούν σε συμβιβασμούς και σε μνημόνια με τους δανειστές της χώρας, ενώ οι αντίπαλοι τους θα τα έκαμαν με προθυμία...

Η σημερινή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛική πολιτική επαναλαμβάνει αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Τότε, όπως γράφει ο Γιάννης Καλιόρης στο βιβλίο του «Η ξύλινη γλώσσα» (Εκδ. Αρμός), καθώς η ιδεολογία του πασοκικού κινήματος αδυνατούσε να ιδρύσει δικά της μορφώματα και θεσμούς, άρχισε να ενσωματώνεται στους ήδη υφιστάμενους, τροποποιώντας τους κάποτε εδώ και εκεί, αλλά προσχωρώντας εσωτερικά στη λογική τους και αντισταθμίζοντας εξωτερικά με γλωσσικά κυρίως μέσα, τη φύρα από τις διαδικασίες της ρεαλιστικής προσαρμογής. Με τη φρασεολογία αυτή όσοι είναι οπαδοί της αριστερής ιδεολογίας και όσοι έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και την αποδέχονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν υποψιάζονται ότι αυτή η ξύλινη γλώσσα είναι το άλλοθι για να διατηρούνται στην εξουσία. Και σημειώνει ο Καλιόρης: «Αδυνατώντας το Πασόκ να κάνει τις ιδέες πράξη, κατέληξε να κάνει ιδεολογία τη γλώσσα». Αν αντί Πασόκ τοποθετηθεί η λέξη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε έχουμε τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα...

Είναι λοιπόν βασικό, για την επιβίωσή μας ως λαού, να επιζητάμε την αλήθεια. Γιατί, όπως είπε και ο Γεννώμενος Χριστός, μόνον η αλήθεια ελευθερώνει.       


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης