Το μεταφρασμένο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, που υπογράφηκε τον Ιούλιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και όπου περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η χώρα έως το τέλος του έτους, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να λάβει τον Οκτώβριο και τη δόση του 1 δις ευρώ, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο των Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί να ανταποκριθεί στις ακόλουθες υποχρεώσεις:
1. Να παρουσιάσει τον αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο, και να τους καταργήσει ή να μεταφέρει τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης
2. Να νομοθετήσει το νέο καθεστώς φορολογίας της ακίνητης περιουσίας
3. Να εκπληρώσει τους τριμηνιαίους στόχους απόδοσης στο σκέλος των εσόδων και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών
4. Να μεριμνήσει, προκειμένου οι τράπεζες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και να τα υποβάλουν για επικύρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση του 1 δις ευρώ, πρέπει:
(1) να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Δεκεμβρίου,
(2) να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου,
(3) να έχει ρυθμιστεί το θέμα των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαριστεί οι οφειλές αυτές έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και
(4) να θεσπιστεί ο νέος Κώδικας Φορολογικής Δικονομίας.
Ειδικότερα, οι ανά μήνα υποχρεώσεις, βάσει του Μνημονίου, έχουν ως εξής:
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου
• Να υπάρχει πλήρης και αναλυτικός κατάλογος των φόρων και των εισφορών που θα καταργηθούν
• Να θεσπισθεί η νομοθεσία για το νέο καθεστώς φορολογίας ακίνητης περιουσίας.
• Να επικαιροποιηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών
• Να εκπληρώνονται οι τριμηνιαίοι στόχοι απόδοσης για την εισπρακτική διοίκηση.
• Να εκπληρώνονται οι τριμηνιαίοι στόχοι απόδοσης για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
*Έως το τέλος Οκτωβρίου
• Να εγκριθούν, η νέα οργανωτική δομή της Διοίκησης Εσόδων, ο αριθμός του προσωπικού, το σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης, καθώς και τα προσόντα και οι διαδικασίες διορισμού της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων
• Να υιοθετηθεί το σύνολο της νομοθεσίας που απαιτείται για την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας. .
*Έως το τέλος Νοεμβρίου
• Να θεσπιστεί η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο:
(α) τη διεύρυνση της βάσης των εισφορών
(β) την απλοποίηση του προγράμματος συνεισφορών μεταξύ των διαφόρων ταμείων, και
(γ) τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2016.
Έως το τέλος Δεκεμβρίου
• Να υπάρχουν τριμηνιαίοι στόχοι απόδοσης για την εισπρακτική διοίκηση
• Να υπάρχουν τριμηνιαίοι στόχοι απόδοσης για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών (προτεινόμενο)
• Να πραγματοποιηθούν, υπό την Τράπεζα της Ελλάδος, νέα «τεστ αντοχής» για τις τράπεζες
• Να υπάρχει στοχευμένος έλεγχος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Για το «νέο πακέτο»
Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν θα διεξαχθεί πριν από τον Απρίλιο του 2014, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να τοποθετηθεί κανείς, ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος ενδεχόμενης βοήθειας, αλλά ούτε και αν θα συνεπάγεται νέα μέτρα.
«Το θέμα ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. Θα το συζητήσουμε την επόμενη χρονιά, όταν θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική κατάσταση», δήλωσε η Μ. Κοτέ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.
Εξάλλου, κατά του ενδεχομένου παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο γενικός γραμματέας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Πάτρικ Ντέρινγκ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Βάδη- Βιρτεμβέργη.
«Δεν είναι σωστό να βάζουμε φρέσκο χρήμα στην βιτρίνα», δήλωσε ο κ. Ντέρινγκ, σύμφωνα με την «Badische Zeitung» και απέρριψε τον ισχυρισμό, που εκφράζεται από το στρατόπεδο της αριστεράς, ότι η Ευρώπη θα δυναμώσει, εάν η Γερμανία αποδυναμωθεί. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο από μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς.
«Όχι» σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και σε επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας, εφόσον η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις.
«Με ένα δεύτερο "κούρεμα" του χρέους δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας. Αντιθέτως», δηλώνει ο κ. Μπάρτλε σε συνέντευξή του στη γερμανική ιστοσελίδα της Wall Street Journal και υποστηρίζει έτσι «δίδεται η εντύπωση ότι αρκεί να είναι κανείς διστακτικός και αρκετά ανθεκτικός και τότε θα του διαγραφούν τα χρέη», ενώ η συνέπεια είναι νέα ελλείμματα. Προβλέπει δε ότι σε αυτή την περίπτωση, το αργότερο το 2020, θα βρισκόμασταν και πάλι στο ίδιο ύψος χρέους.
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τονίζει την ανάγκη «να εξαλειφθούν τα δομικά ελλείμματα και να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι «με "κούρεμα" του χρέους αφαιρείται αυτή η πίεση».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδοτικής ανάγκης για την Ελλάδα, ο κ. Μπάρτλε διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από σήμερα και σημειώνει ότι η Αθήνα μπορεί να ελπίζει μόνο αν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί.
«Στα μέσα του 2014 θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν υπάρχει νέα ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας- και αν ναι, τι ύψους», δηλώνει και χαρακτηρίζει τα νούμερα που συζητούνται τώρα ως «εκτιμήσεις», καθώς, όπως λέει, ακόμη δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα πάνε οι ιδιωτικοποιήσεις και ποια αποτελέσματα θα έχουν και άλλα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναφέρει ωστόσο ότι αν αποδειχτεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα χρηματοδότηση, υπάρχει βούληση να βοηθηθεί η χώρα. «Φυσικά, προϋπόθεση είναι να εκπληρώσει και η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί», λέει.
Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε καταφέρεται ακόμη εναντίον των Πρασίνων οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» υπό όρους, αλλά και εναντίον όσων ζητούν την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
«Αφενός δεν υπάρχει ακόμα αυτό το εργαλείο και αφετέρου δεν το θέλουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε η Βουλή θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο.
«Αν κάνουμε εκ των υστέρων ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ, τότε μεθαύριο θα συρρικνωθεί υπερβολικά ο όγκος του Μηχανισμού.
Έτσι, όμως, θα τον καθιστούσαμε διάτρητο», επισημαίνει.
Αναφερόμενος δε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τονίζει ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν θα χρειαστούν νέα προγράμματα.