Παρασκευή
15 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5171RSS FEED
Βερολίνο: Πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσειςΣε παύση η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα- Έρχονται τα νέα μέτρα
01/10/2015

Ανάμεσα σε εκθέσεις για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομική πρόοδο και προειδοποιήσεις για την ανάγκη τήρησης του ελληνικού προγράμματος, η Αθήνα μπαίνει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου.

Χθες, η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2015-2016 τοποθέτησε την Ελλάδα στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα, σε μία θέση κάτω από χώρες όπως η Ρουάντα (58η από 62η πέρυσι), η Μποτσουάνα (71η από 74η πέρυσι) αλλά και το Τατζικιστάν (80η από 91η πέρυσι).

Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν πριν από τη νέα συμφωνία στήριξης της χώρας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Χάρη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα. Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπερ-αντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά, με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 ενδεχομένως να κινηθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς έναντι του 2014» εκτίμησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο, ότι για το 2016 αναμένεται μία ήπια επιτάχυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σχετικά με την Ευρωζώνη, την κάλεσε να αντιμετωπίσει άμεσα το φλέγον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η αξία των οποίων ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες, κατέστησε σαφές ότι θα καταγράψουν το πέμπτο διαδοχικό έτος οικονομικής επιβράδυνσης. «Οι μειωμένες επενδύσεις στην Κίνα ενδεχομένως να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών τιμών στην αγορά των μετάλλων» κατέληξε η Λαγκάρντ.


Προειδοποιήσεις από το Βερολίνο
 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γιέγκερ έκανε λόγο για πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα και τους δανειστές της στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις υπηρετούν έναν επακριβώς προσδιορισμένο στόχο, η χώρα να ξαναγίνει ανταγωνιστική προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με την Ευρωζώνη.

«Στην ουσία το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με την Ευρωζώνη, για αυτό η Ελλάδα έχει συμφωνήσει από κοινού με τους δανειστές της ένα τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» σημείωσε ο Γιέγκερ και πρόσθεσε:

«Σε αυτό υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Αυτά υπηρετούν έναν επακριβώς προσδιορισμένο στόχο και δεν είναι μόνο συμφωνημένα στο Eurogroup -η Ελλάδα είναι ρητώς μέλος αυτού του Eurogroup- αλλά υποστηρίζονται και ρητά από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα θα τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο. Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται».

Τόνισε ακόμη ότι όλα όσα έχει από τον Ιανουάριο δηλώσει το Βερολίνο αφορούσαν αυτόν ακριβώς τον στόχο και όχι κάποιες «νεφελώδεις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις».