Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5177RSS FEED
«Παγώνει» η χρηματοδότησηΤελευταία εντολή πριν από την τελευταία ευκαιρία
Στη σύσκεψη αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εναποτίθενται όλες οι ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτύχει και η τρίτη προσπάθεια, αυτή του κ. Βενιζέλου, που έλαβε χθες την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξηρού ακμής: Η έβδομη δόση εκταμιεύτηκε «κουτσουρεμένη» κατά ένα δις ευρώ, τα μηνύματα για «πάγωμα» της δανειοδότησης έρχονται πανταχόθεν, το ίδιο και εκείνα, σύμφωνα με τα οποία η ευρωζώνη έχει πλέον θωρακιστεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της.

Κρατώντας στάση αναμονής, οι δανειστές καλύπτουν μέχρι στιγμής τα ομόλογα που λήγουν εντός του Μαΐου, καταβάλλοντας ακριβώς το ποσό των ομολόγων και ούτε ένα ευρώ επιπλέον.

Δηλώνουν δε ξεκάθαρα πως τον Ιούνιο – οπότε πιθανολογούν ότι θα επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία – θα επανακαθορίσουν τη στάση τους, με την επιστροφή ή όχι της τρόικας και την καταβολή ή όχι του υπόλοιπου της δόσης, καθώς και των επόμενων.

Προς το σενάριο επαναληπτικών εκλογών κλίνει η και Goldman Sachs στη χθεσινή της έκθεση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι νέες κάλπες θα αναδείξουν είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη.

Στην πρώτη περίπτωση, αναφέρεται πως οι πιέσεις προς τις μνημονιακές παρατάξεις θα είναι τόσο ισχυρές και η πτώση της δημοτικότητάς τους τόσο δραστική, που αργά ή γρήγορα η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά εκλογών, οι οποίες θα επαναφέρουν την αντιμνημονιακή ατζέντα.

Δεν αποκλείεται, όμως, να επαληθευτεί το δεύτερο σενάριο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα.

Προστίθεται ότι το ενδεχόμενο να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση της χώρας κρίνεται απίθανο, ενώ πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να «παγώσει» η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά να συνεχιστεί ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, λιγότερες πιθανότητες δίνει η Goldman Sachs και στο σενάριο οριστικής διακοπής κάθε μορφής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις τράπεζες. Όπως αναφέρει η έκθεση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σφοδρές για τις αγορές.

«Όσο περισσότερο απομακρύνονται οι ελληνικές αρχές από το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης και στρέφονται προς ένα εναλλακτικό οικονομικό καθεστώς, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση», καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας.