Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝΟμπάμα: Ανάλυση γονιδιωμάτων ενός εκατομμυρίου ανθρώπων
02/02/2015

Την έγκριση κονδυλίου ύψους 215 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση ενός προγράμματος για την ανάλυση γονιδιωμάτων ενός εκατομμυρίου ανθρώπων με σκοπό την αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες ζητεί η αμερικανική κυβέρνηση από το Κογκρέσο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η «ιατρική ακριβείας», ένας όρος που αναφέρεται σε θεραπείες κομμένες και ραμμένες στο γονιδίωμα ή το μικροβίωμα κάθε ασθενή, «μας προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που έχουμε δει για νέα ιατρικά επιτεύγματα».

Το πρόγραμμα, το οποίο προτείνεται για έγκριση από το Κογκρέσο στον προϋπολογισμό του 2016, θα συνδύαζε γενετικά δεδομένα από συνεχιζόμενες, μεγάλες γενετικές μελέτες και παράλληλα θα στρατολογούσε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές για να συμπληρώσει το στόχο του ενός εκατομμυρίου συμμετεχόντων.

Όπως δήλωσε ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), ο πρωτεύον στόχος της προσπάθειας είναι η κατανόηση της γενετικής του καρκίνου και η ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών. Απώτερος στόχος η εξατομίκευση των θεραπειών για μια γκάμα άλλων ασθενειών.

Σύμφωνα με το Reuters, από τα 215 εκατ. δολάρια που ζητά ο Ομπάμα, τα 200 εκατ. θα πήγαιναν στα ΝΙΗ και τα 10 εκατ. στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA. Πέντε εκατομμύρια τέλος, προβλέπεται να διατεθούν για την ανάπτυξη προδιαγραφών ασφάλειας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εθελοντών.